tisdag 21 april 2020

Tortyr i Sverige

En medeltida tortyrkammare.











Först 1772 försvann de gamla tortyrkamrarna i Sverige, efter ett dekret från den nytillträdde Gustav III, men inte förrän 1868 togs lagparagrafen ”svårare fängelse” bort, som medgav betydande plågor för fångarna. Man kunde exempelvis hängas upp i kedjor i celltaket under flera timmar.
Vad som förekom i form av tortyr i  äldre tider, känner säkert många av er till, men i korthet kan nämnas t.ex. sträckbänken, brännjärnet, tumskruven, piskning, strappado, svälttortyr, törsttortyr, sömntortyr, spanska stöveln, stegling, hudflängning och järnjungfrun. Bödlarnas uppfinningsrikedom var stor.
Under vasatiden användes tortyr flitigt, särskilt för högmålsbrott, vilket på den tiden betydde något annat än idag. Högmålsbrott omfattade bl.a. mord, dråp, tvegifte och högförräderi.
Under medeltiden ansågs t.ex. tidelag, alltså sex med djur, vara ett högmålsbrott som kunde bestraffas med tortyr.
Idag står termen högmålsbrott för brott som utgör ett hot mot statens fortbestånd eller brott mot statsöverhuvuden.
I de allra flesta fall är tortyr förbjudet idag, men praktiseras i smyg i 75 procent av världens länder. Oftast då av de militära underrättelsetjänsterna. I Sverige har det så sent som 2015 förekommit att kriminalvårdare plågat interner med hög dansbandsmusik mot deras vilja.
I övrigt gisslas befolkningen dagligen med undermålig tv och radio.
Det är också en form av tortyr, om än något mjukare än den medeltida.