söndag 19 april 2020

Ordets makt

You´ve got the power.












Jag ser ett ungt, vackert, rikt, kungligt par på ett drömslott i England. De rider och tar sig drinkar. Naturen är underbar. De enorma ägorna likaså. Det gör verkligen ont att se för en fattig människa.
Andra tvingas gå till Arbetsförmedlingen. Proletärförmedlingen. Där ska man få sig ett skitjobb så att man klarar brödfödan. Ställa sig i ledet för lite bröd.
Ett kungarike för en bok.
En bok för ett kungarike.
På tusen sidor.
Vissa säger att vägen går inåt och inte utåt. Man kan bli rik på upplevelser också som grodforskaren sa.
Någon säger ”svarting” till en afrikan och hel lavin av händelser dras igång. Till och med polis och åklagarmyndighet  involveras.
Man talar om ordets makt. Alla dessa artister inom musiken som lever som gudar och gudinnor på jorden med miljarder på banken, visar även på musikens makt. Följaktligen borde även bilder ha makt. Vi talar då om bildens makt.
Och jag tror att ju ärligare du är som konstnär, desto större power-effekt utåt får du, mot om du fejkar din konst. Men svaret på detta kan ofta ligga med viss tidsfördröjning. Tecknen brukar komma, men i förtäckta former. Därför är gudarnas och djävulens främsta synd att vara ointelligent. För då missar du finliret och passningarna tillbaka från Livets och Dödens hav. Sedan ska man inte alltid söka bekräftelse just i media, ofta svarar själva livet bättre, även om det då handlar om andra värden än pengar.
Vill man som kille gå hem hos kvinnor med sin konst, ska det vara tjejigt, d.v.s. med en mänsklig touch från hjärtat och folklore. Sedan måste man vara ödmjuk och aldrig mallig. Sedan märker jag att folk i gemen inte riktigt har samma smak som jag, men vi touchar varandra ibland. Men tycker "min mamma" att ett inlägg är bra, så brukar allmänheten gilla det också.
Förmodligen är livet en bluff från början till slut. Därför är utövandet av konst så viktigt, för bara på ett vitt ark har du verklig gudomlig frihet. Och det du skapar där blir sedan din karta över livets terräng. Sedan gäller det ju att våga sig ut litet i livet också, du kan ju inte bara sitta på studerkammaren, du ska leva också på något sätt.
Jesus skulle kanske säga så här om (svart)konstnärerna: Förlåt dem, ty de vet inte vad de gör.
Det vet nog faktiskt ingen abstrakt konstnär med säkerhet. En seriös konstnär experimenterar.
När Einstein ”skapade” formeln E=MC2, visste han inte att den senare skulle leda till flera hundratusen döda i Japan. Men så blev det alltså, med eller mot hans vilja. Och jag misstänker att det ligger till på ungefär samma sätt med konst.
Det finns inget rent i denna värld, sjunger Billy Idol i låten White Wedding. Nej, och särskilt i kök märker man det. Det enda rena i livet är en iskall öl i ett fint glas, brukar jag säga.
Inom konsten kan man få en renhetskänsla också, av musik, bra text och en bra bild, gärna i digital form.
Dagens Nyheter kunde de i dessa händelsefattiga tider döpa om till Dagens Nyhet. I dag var den att Lena Endre är sjuk i corona. Hon har isolerat sig i fem veckor. Det enligt hänvisning till Femina. Tänk att den tidningen finns kvar efter alla år. Ja, tjejer har inte så mycket att ta del av, säger Julia. Och sedan behöver de nog kloka ord från äldre kvinnor mellan varven. Så fungerar bronsåldersbyn nuförtiden.
Jag har groomat mig. Det ska skalas och ansas överallt. Det är som att bli klippt av en biltvätt, det är helt absurdt. Men efteråt känner man sig skitsnygg. Ja, denna låga värld.
Du tappar mycket livstempo på en vinbox på tre liter. Du tappar fyra dagars arbete och träning. Du dricker i två dagar och återhämtar dig i två. Det är inte riktigt bra. Då är det bättre att bara köpa två flaskor vin per tillfälle. Då tappar du bara två dagar. Och det kanske man har råd med ibland. Man kanske tillochmed behöver det då och då. Vid särskilda tillfällen någon gång per år, tycker jag man kan unna sig en riktig festvecka. Så brukar jag göra.