måndag 6 april 2020

Schweiziska fyrflätor med ost

Bilden visar en schweizisk tvåfläta.











Här kommer ett trevligt matbröd som jag brukar baka. Det är litet schweizisk känsla över fyrflätor och det ser väldigt professionellt ut. På 2 kg vetemjöl får du ut 4 st stora fyrflätor (2 går in på en plåt). Till en påse vetemjöl behöver man 12 dl fingerljummet vatten, 0,5 dl olja och ca 0,5 dl vinäger för surhet. 5-6 tsk salt + 2 msk socker för jäsningen + 2 pkt jäst. Gräddas ca 25 minuter nederst i ugnen. 200 grader. Vill man, kan man pimpa brödet med olivolja, finhackade oliver och riven ost (gärna gamla ostkanter man har i frysen). Då blir slutresultatet schweiziskt ostbröd, en delikatess. Men ät lagom av det..vi ska ju tänka på vikten nu. Man kan också pensla brödet med ägg innan gräddningen och strö på vallmofrön. Då blir det ännu lyxigare.

Kom-ihåg-regeln för fyrfläta är: Höger över vänster, höger över vänster, vänster över höger i mitten.