måndag 26 oktober 2020

Svensk bronsålder

Svensk bronsålder.

Tidsperiod: 2000-500 f.Kr.

 

Inledning:

Man tror att bronsåldersmänniskorna, som kom från trakterna kring Svarta havet via Tyskland och Danmark, konkurrerade ut stenåldersmänniskorna i Sverige, kanske rent av dödade dem med bättre vapen. Eller kanske assimilerades neolitmänniskorna i den nya kulturen? Svenska hällristningar från 2000 f.Kr. visar dubbeldäckade skepp med huvud och svans i för och akter. Precis så såg de antika grekiska krigsskeppen ut. Alltså skulle många av dagens svenskar härstamma från Grekland. Ulf Lundell har varit inne på de här tankarna också, men han talar om en ridande grekisk kung som kom till Kivik för några tusen år sedan. Jag å min sida tror att de kom med skepp. Någon slags grekisk invasionsflotta. Det är samma slags skepp på de svenska hällristningarna som Odysseus färdas på i Odyséen av grekiske Homeros. Hans berättelse går tillbaka till muntliga traditioner från ca 2000-1500 f.Kr. Precis när bronsåldern börjar i Sverige. Bronsålderskulturen höll till i de områden i Sverige där det fanns sandstränder, upp till Nyköping på östkusten. Stockholmsområdet ville man då inte vara i, för där var det för bergigt och klippigt. Kanske hade det med förtöjningen av deras båtar att göra, eller så var man bara riktiga livsnjutare, som ville ha det bästa att gotta sig i. Kanske var denna guldålder i Sverige en sola och bada-kultur för 3000 år sedan? Ja, för det påminner om Medelhavets kultur, det område de kom från. Man undvek vid denna tid de norra delarna av landet. Om solen sken, som den tycks ha gjort den här perioden, och om man solade och badade mycket, så sköttes ju också hygienen per automatik. Man höll sig ren helt enkelt, och var inte alls så smutsiga, som vi gärna föreställer oss dem idag.

När järnet och de billiga järnvapnen kom ca 1000 f.Kr. i Europa, kraschade bronsålderns elitkultur i blodiga upplopp och revolutioner mot överheten, tror man. Därefter straffades Europa med en kraftig klimatförsämring. En mörk, kall och ond tid följde. Järnåldern. I Sverige skedde detta 500 år senare, 500 f.Kr. Jag tror att hela vår nation, hela Europa, har varit förbannade av gudarna sedan dess, och det gäller oss alla, men i olika former för var och en. Men väldigt få människor uppfyller alla kriterier för lycka i dagens samhälle. Alltså lever vi ännu i mörka tider, i onda tider. Och det beror på vår bristande inställning till gudarna, och deras vrede över oss. På den punkten måste vi svenskar skärpa till oss, om vi ska få uppleva en ny guldålder i Sverige. För det går inte att lyfta ett land utan gudars hjälp. Det visar åtskilliga historiskt belagda exempel. Ett första steg på vägen kan vara att vi killar börjar intressera oss för mer än bara ”brudar, bärs och cigg”.

Fortfarande är vi alla innerst inne primitiva stenåldersmänniskor, som förundrat häpnar över den fantastiska tekniska utvecklingen vi befinner oss mitt i. Det är bara 4000 år sedan allt satte igång i Norden, och biologiskt sett är det en kort tid. Vår mänskliga natur hänger inte riktigt med. Bronsålderskulturen var en materialistisk kultur. För första gången kunde stenåldersflickorna känna sig litet vackra och uppskattade, vilket var ett enormt framsteg för dem. Därför var smycken väldigt populära under vår första kulturepok i Sverige. Man kunde nu framstå som gudalika, vilket var en maktfaktor på den tiden, och är fortfarande i våra dagar. Inga tjänar så mycket pengar som modeller och filmstjärnor, som ni vet. Det har alltså med denna vår primitiva skönhetslängtan att göra.

I klippen längst ned får ni höra hur två bronsåldersinstrument lät: brumsnurran och bronsluren. Det tredje klippet är en mycket intressant och faktafylld halvtimmesdokumentär på engelska om den skandinaviska bronsåldern. Den är sammansatt av amatörhistoriker, men skickliga sådana. Men först en bildkavalkad som ger bronsåldersmänniskan ett ansikte:

En symbolkarta över en typisk svensk bronsåldersby.

Här skymtar bronsåldersmänniskornas tro
på himlakropparna fram.

Ett bronsåldershus.

Bronslurar användes vid fest och krig.

Ett antikt grekiskt krigsskepp.

De rituella bronslurarna.

Två typiska bronsåldersmän.

Hövdingens kvinna Stynfrid.

Tyra, en bronsålderstjej.

Åse på bronsåldern. Magplattan är en
symbol för solen.

Tollundmannen från 300 f.Kr. liknar dagens män.

En ölbägare från bronsåldern.

Praktfulla vapen visar att man var riktiga esteter.

Männen och kvinnorna bar tunga
bronstorques runt halsen.

Bärnsten var vår främsta handelsvara.

De mäktiga hade guldsmycken.

Solvagnen från Trondholm visar en
intensiv soldyrkan.