torsdag 15 oktober 2020

1001 forskare

Vetenskapen har en rationell livssyn.
Jag tycker inte de som räknas i dagens Sverige har så mycket att komma med. Jag har väldigt svårt att hitta bra förebilder nu. Några hjältar har vi inte kvar alls i Sverige, vad jag vet. De som håvar in nu håller mest på med larv för barn på Youtube. Vi har inte kvar en enda karismatisk person, likt Lundell i sin ungdom, som kan ena nationen. Det lilla som finns kvar att inspireras av konstnärligt, är nästan uteslutande utländskt material. Så ser det ut idag. Och det är inte så konstigt när det bor fler människor i London än i hela Sverige. Ebba Busch hade litet stjärnkvaliteter ett tag, men nu har hon nyligen gjort bort sig också och skämt ut sig rejält. Där föll en av de sista, skulle man kunna säga. Nu faller ytterligare en återstående ”hjälte”. Det visar sig att Årets svensk 2018 i tidningen Fokus, rektor Hamid Zafar, skrivit hatiska inlägg om israeliter och homosexuella på högerextrema sajter. Därefter faller den absolut sista hjälten. Moderaternas ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson åker dit för fortkörning. Hon kör 58 km/h på en 40-väg.

Sverige vill vara ett framåt land, men jag vet ett område där vi är hopplöst efter övriga Europa, nämligen konsten och konsthistorien. Det har ett antal orsaker, dels att det traditionellt saknats pengar för att befrämja konstnärligt skapande här, dels att Sverige rent historiskt i många stycken stått utanför den stora europeiska händelseutvecklingen. Sverige är och har varit en avkrok i världen. Nordpolen, som man kallar oss i USA. Inte ens eliten i Stockholm kan särskilt mycket om konst, och svenssons ute i landet kan ingenting. De känner bara till Mona Lisa. På så sätt kan man kalla Sverige för ”dasset”. Bonderövarnas land. Sorry, gals and pals, but that’s the way it is.

Men man klagar inte på Sverige när man har vin hemma. Bara när det är slut, och de har gjort det bökigt att få tag på mer.

Nina Björk är feminist och litteraturhistoriker. Hon medverkar i dagens Malou. Nina har intressanta teorier om kapitalismen kontra rättvisan och friheten. Hon tycker Sverige har blivit för liberalt. Själv upplever jag Sverige mest som en gammal övervintrad Sovjetstat. Om vi vore liberala skulle man väl kunna gå till Coop eller Ica och köpa en flaska rött vid behov eller lust. Men nu ser det ju inte ut så. Snarare är vi puritaner i det här landet, faktiskt mer än man var i det gamla Sovjetryssland, där det alltid fanns billiga cigariller och vodka att tillgå. Det närande privata näringslivet i Sverige utgör kanske 35 procent av kakan. Resten går på offentliga medel och är tärande på samhället. Där gick regeringens hemsida ned.

Nu sitter 1001 forskare på konferens i Sydney och undrar bekymrat vad som sker med klimatet. För dem känns det som om slutet är nära. Men det vore bättre om de läste Bibeln. Det skulle ge dem mer insikter. Det är bara en dryg månad kvar till december, men ute skiner solen från en klarblå himmel, gräset är grönt och vi har sommar i luften. Det är surrealistiskt. Jag är också förbryllad, men förmodligen vill solen manifestera att han är Herren Gud som det står skrivet i Gamla Testamentet.

För Sverige av idag är också en fråga om tron, och den tillika tappade tron på systemet och dess frånvarande hjältar. Vad ska en fattig människa tro på idag? ABBA, Tommy Nilsson eller vetenskapen? 
Borsta tänderna.