tisdag 6 oktober 2020

Den italienska fasaden

En gladiator på förstasidan.
Den italienska stortidningen Il Tempo ger sina läsare mest politik och fotboll. Politiker och gladiatorer. Ibland kan det vara någon kvinnlig filmstjärna. Det är utåt sett vad det handlar om i Italien. Men under den prudentliga fasaden döljer sig såklart en hel del annat, det vet vi ju. Det hela är mest ett stort hyckleri. Il Tempo låter oss ju aldrig möta någon vanlig italienare, en vanlig Mario Rosso. Dessa låtsas man från officiellt håll inte ens om, dessa verkar anses vara värdelösa. Ja, ungefär som i svensk media. Vanligt folk är bara sillstimmet. Då är de stora hajarna intressantare. Så verkar den liberala pressen resonera över stora delar av världen, och nu sitter vi alla i knäna på tidningsredaktionernas cyniker. Det är inte bra. En gång i tiden var vi begåvade med det naturliga livet på landet. Sedan övergav näringslivet oss när vi blivit inflyttade stadsbor, och nu sitter vi där vi sitter i de döende småstäderna. Det enda vi har kvar är skittidningar som har sitt huvudsakliga värv av landets brottslingar och desperados, politikerna inräknade. När det Sverigevänliga partiet SD tycker att man ska ge medborgarna varsin allmosa på några tusen, skriver Stockholmstidningarna, att de ska inget ha. Det är en väldigt gemen inställning till vad som faktiskt är deras egen publik, deras egna läsare. Det handlar ju i detta fall bara om småpengar. Men inte ens det ska vi ha, tycker Expressen, SvD och de andra. Östermalmstidningen SvD sitter själva och tar emot statliga bidrag på 50 miljoner om året för att överleva. Det tycker man inte är något konstigt däremot, det ifrågasätter man inte. Det jag tycker är märkligt, är att solen överhuvudtaget fortfarande skiner på idioterna i Stockholm. Det kunde han ge fan i, tycker jag, så fick de sig en liten tankeställare.

Die wirtschaftlichen Zeiten sind hart, das Geld ist knapp, glücklich wer tolle Spartipps bekommt, skriver tyska Bild i dag. I Tyskland är man generellt och historiskt sett litet smartare än i Sverige. Där törs man i alla fall erkänna problemet. I Sverige låtsas politikerna som om kristider vore det normala, när de nu inte gömmer sig.

Another year older and what do you get? A little bit greyer and deeper in debt.


Fotnot:

Universitetet i Bologna i norra Italien är från 1088 och därmed världens äldsta. Linköpings universitet där jag studerat, grundades 1969. 1000 år senare vaknar Sverige. You will never wake up, väser en utvikningsbrud på nätet. Nej, förmodligen inte. Stockholms universitet grundades 1878. Uppsala universitet 1477. Det är Sveriges äldsta. Jag undrar hur lärdom såg ut för 1000 år sedan, och hur mycket av den som fortfarande är relevant. Sanningar har ju en tendens att förändras över tid.