fredag 16 oktober 2020

Make America great again

The Star-Spangled Banner.
Ett tag, ja det var väl för 20 år sedan, skulle svensk media bara prata om Britney Spears. Hon blev till slut psykiskt sjuk av all internationell uppmärksamhet. Sedan pratade man bara Paris Hilton i fem år. Hon kraschade också psykiskt och har fått göra avbön för sina skandaler. Sedan äntrade Zlatan scenen i tio år, och nu har man flyttat fokus till Donald Trump, 74. Det är Trump för hela slanten i Sverige.

Man har hållit på och tjatat om Trump varenda dag i fyra år, ända sedan han tillträdde som USA:s president 2016. Men vad har Donald gjort för oss i Sverige och för USA? Vad jag vet har han väl inte gjort någonting, utom att snacka en massa. Men nu vill svensk media blåsa upp höstens presidentval till nya jätteproportioner, trots att det egentligen inte betyder något för oss vanliga svenskar. Det är två gamla gubbar i 70-årsåldern det handlar om. Ingen av dem gör någon skillnad för utvecklingen, mer än marginellt.

Trumps valslogan 2016 var: Make America great again. Den devisen hade han tagit från Ronald Reagans 1980-kampanj. Tanken var att den amerikanska drömmen skulle vakna till liv igen för vanligt folk. Men vilka är hans framgångar och motgångar under ämbetsperioden? Hur blev det med det nya USA?

- Trump har skapat Space Force för 7000 miljarder kronor, som ska ägna sig åt ”rymdkrig”.

- Trump har tillsatt 200 federala republikanska domare på livstid.

- Trump har sänkt bolagsskatten från 35 procent till 21 procent.

- USA har besegrat terrorgruppen IS.

- 20 miljoner jobb har förlorats.

- 200 000 amerikaner har avlidit i corona.

- Trump kritiseras för att ha hanterat covid-19-krisen dåligt.

Ja, det här ser ju inte så vidare bra ut för den vanlige amerikanska väljaren, men även om nu Joe Biden röstas fram som nästa president, så tror jag inte han kommer att åstadkomma så mycket mer. Det handlar inte om presidenterna längre i världsekonomin, det handlar om något annat. Exakt vad får jag återkomma till. Men vi går av scenen där för tillfället.