lördag 31 oktober 2020

Billy Idol - Then The Night Comes (1993)

Detta är helt enkelt en mycket svängig och medryckande danslåt. Texten handlar om att ge sig hän åt nattlivet. Jag vet inte hur många bra låtar Billy gjort under sin karriär, men det är åtskilliga. Pojken med guldtouchen. Det har av någon anledning aldrig pratats särskilt mycket om Billy Idol, rockens enfant terrible, i Sverige, men jag tror han är större utomlands. Jag tycker han har klar potential för Polarpriset. Han radar ju upp hitsen.

Veckans bild

In The Air Tonight-sångaren Phil Collins, 69, 
sitter numera i rullstol och ser eländig ut.

tisdag 27 oktober 2020

Halloweenparty-video

När Nyhetsmorgon är som "helvetet", så kan vi väl köra det på riktigt. Låt mig presentera den store Rob Zombie med den skrämmande låten Dragula. Nu blir det halloweenparty. Varning för CHOCK! Dig through the ditches, and burn through the witches..

måndag 26 oktober 2020

Himmel och Helvete - Två stora hitlåtar i en jämförelse

Änglar, finns dom?
1. Awolnation – Sail

Här handlar det om en förklädd ängel på jorden, som Gud vill ha tillbaka till himlen. Han ser inte mycket ut, och är extremt enkelt klädd, men sätter man ett par stora vingar på honom, kan man ana himmelrikets uråldriga krafter. Låten har en märklig magi och själ som få andra låtar. Den här killen har uppenbarligen något exceptionellt bakom den beskedliga masken. Han har funnit sin kosmiska sanning. Awolnation skulle då vara ett kodord för Evil nation, ett ondskefullt land, som han fruktar. Vi ser ju det i inledningsscenen där han skrämd av något flyr.

2. Alice Cooper - Poison

Alice har en helvetisk framtoning. Han är tuff och hård och svartklädd. Musiken är ond och vass, som en kniv, och hans kvinnosyn likaså. Kvinnorna ska vara vassa som knivar också, och ge kickar snarare än kärlek. Så ser Cooper på det hela. Alice har också funnit sin kosmiska sanning. Han vet att han hör till helvetets makter.

Svensk bronsålder

Svensk bronsålder.

Tidsperiod: 2000-500 f.Kr.

 

Inledning:

Man tror att bronsåldersmänniskorna, som kom från trakterna kring Svarta havet via Tyskland och Danmark, konkurrerade ut stenåldersmänniskorna i Sverige, kanske rent av dödade dem med bättre vapen. Eller kanske assimilerades neolitmänniskorna i den nya kulturen? Svenska hällristningar från 2000 f.Kr. visar dubbeldäckade skepp med huvud och svans i för och akter. Precis så såg de antika grekiska krigsskeppen ut. Alltså skulle många av dagens svenskar härstamma från Grekland. Ulf Lundell har varit inne på de här tankarna också, men han talar om en ridande grekisk kung som kom till Kivik för några tusen år sedan. Jag å min sida tror att de kom med skepp. Någon slags grekisk invasionsflotta. Det är samma slags skepp på de svenska hällristningarna som Odysseus färdas på i Odyséen av grekiske Homeros. Hans berättelse går tillbaka till muntliga traditioner från ca 2000-1500 f.Kr. Precis när bronsåldern börjar i Sverige. Bronsålderskulturen höll till i de områden i Sverige där det fanns sandstränder, upp till Nyköping på östkusten. Stockholmsområdet ville man då inte vara i, för där var det för bergigt och klippigt. Kanske hade det med förtöjningen av deras båtar att göra, eller så var man bara riktiga livsnjutare, som ville ha det bästa att gotta sig i. Kanske var denna guldålder i Sverige en sola och bada-kultur för 3000 år sedan? Ja, för det påminner om Medelhavets kultur, det område de kom från. Man undvek vid denna tid de norra delarna av landet. Om solen sken, som den tycks ha gjort den här perioden, och om man solade och badade mycket, så sköttes ju också hygienen per automatik. Man höll sig ren helt enkelt, och var inte alls så smutsiga, som vi gärna föreställer oss dem idag.

När järnet och de billiga järnvapnen kom ca 1000 f.Kr. i Europa, kraschade bronsålderns elitkultur i blodiga upplopp och revolutioner mot överheten, tror man. Därefter straffades Europa med en kraftig klimatförsämring. En mörk, kall och ond tid följde. Järnåldern. I Sverige skedde detta 500 år senare, 500 f.Kr. Jag tror att hela vår nation, hela Europa, har varit förbannade av gudarna sedan dess, och det gäller oss alla, men i olika former för var och en. Men väldigt få människor uppfyller alla kriterier för lycka i dagens samhälle. Alltså lever vi ännu i mörka tider, i onda tider. Och det beror på vår bristande inställning till gudarna, och deras vrede över oss. På den punkten måste vi svenskar skärpa till oss, om vi ska få uppleva en ny guldålder i Sverige. För det går inte att lyfta ett land utan gudars hjälp. Det visar åtskilliga historiskt belagda exempel. Ett första steg på vägen kan vara att vi killar börjar intressera oss för mer än bara ”brudar, bärs och cigg”.

Fortfarande är vi alla innerst inne primitiva stenåldersmänniskor, som förundrat häpnar över den fantastiska tekniska utvecklingen vi befinner oss mitt i. Det är bara 4000 år sedan allt satte igång i Norden, och biologiskt sett är det en kort tid. Vår mänskliga natur hänger inte riktigt med. Bronsålderskulturen var en materialistisk kultur. För första gången kunde stenåldersflickorna känna sig litet vackra och uppskattade, vilket var ett enormt framsteg för dem. Därför var smycken väldigt populära under vår första kulturepok i Sverige. Man kunde nu framstå som gudalika, vilket var en maktfaktor på den tiden, och är fortfarande i våra dagar. Inga tjänar så mycket pengar som modeller och filmstjärnor, som ni vet. Det har alltså med denna vår primitiva skönhetslängtan att göra.

I klippen längst ned får ni höra hur två bronsåldersinstrument lät: brumsnurran och bronsluren. Det tredje klippet är en mycket intressant och faktafylld halvtimmesdokumentär på engelska om den skandinaviska bronsåldern. Den är sammansatt av amatörhistoriker, men skickliga sådana. Men först en bildkavalkad som ger bronsåldersmänniskan ett ansikte:

En symbolkarta över en typisk svensk bronsåldersby.

Här skymtar bronsåldersmänniskornas tro
på himlakropparna fram.

Ett bronsåldershus.

Bronslurar användes vid fest och krig.

Ett antikt grekiskt krigsskepp.

De rituella bronslurarna.

Två typiska bronsåldersmän.

Hövdingens kvinna Stynfrid.

Tyra, en bronsålderstjej.

Åse på bronsåldern. Magplattan är en
symbol för solen.

Tollundmannen från 300 f.Kr. liknar dagens män.

En ölbägare från bronsåldern.

Praktfulla vapen visar att man var riktiga esteter.

Männen och kvinnorna bar tunga
bronstorques runt halsen.

Bärnsten var vår främsta handelsvara.

De mäktiga hade guldsmycken.

Solvagnen från Trondholm visar en
intensiv soldyrkan.

söndag 25 oktober 2020

Det svenska språkets ursprung och framväxt

Svenskan skapades inte på en dag..
Här kommer en lingvistisk snabbskiss över hur dagens svenska språk har uppstått och vuxit fram:

1. 10 000 f.Kr. – 2000 f.Kr.: Vi talar ett europeiskt urspråk under stenåldern, som förmodligen liknade dagens baskiska, det enda kvarvarande språk som Europa inte importerat från Asien, utan européerna skapat själva. I viss mån klingar det litet som ett afrikanskt språk. Dagens baskiska är något färgad av spanskan i språkmelodin, men man hör ändå att det är ett verkligt urspråk, ett stenåldersspråk. Man förstår typ inte ett enda ord, utom bueno, som de lånat in från spanskan. Förmodligen finns vissa rester av urbaskiskan kvar i dagens svenska också, men jag har i nuläget svårt att peka på några direkta exempel.

2. 2000 f. Kr. - år 0: Urgermanskan kommer under bronsåldern – kanske en äldre form av tyska? Förmodligen är det just så. Inga skriftliga källor finns kvar från denna period på vårt eget språk. Däremot skrev ju grekiska och romerska historieskrivare om oss. Greken Pytheas från Marseille skapade begreppet Ultima Thule för Skandinavien på 320-talet f.Kr.

3. 0 - 700 e.Kr.: Urnordiska talades i hela Skandinavien under järnåldern. Men om man tränar språkörat litet, kan man ju förstå norska och danska 2000 år senare också. Den språkliga förändringen går alltså mycket, mycket långsamt. Under denna period använde svenskarna futharken, runalfabetet. 2000 år gamla runstenar har hittats med den äldre urgermanska futharken.

4. 700 e.Kr. – 1000 e.Kr.: Fornnordiska. Den yngre futharken tas i bruk under denna period - vikingatiden. Språket börjar avvika från urgermanskan.

5. 1000 e.Kr. – 1500 e.Kr.: Fornsvenska. Det latinska alfabetet kommer i bruk med kristendomens utbredning under medeltiden.

6. 1500 e.Kr. - 1900 e.Kr.: Nysvenska. Skapas framförallt genom Gustav Vasas nyöversatta bibel. Men på Gotland använde de futharken ända in på 1700-talet. Språkliga förändringar tar som sagt lång tid.

7. 1900 e.Kr.- : Nusvenska. Från 1900 börjar den skrivna svenskan se ut som idag. Man talar på ungefär samma sätt också.

8. 2000 e.Kr.: Rikssvenskan breder ut sig via media, och dialekterna tunnas ut.

Nedan får ni höra baskiska talas:

lördag 24 oktober 2020

Djävulsstriden i Dagens Nyheter

1909 utspelade sig en debatt i DN som fick namnet ”Djävulsstriden” där man för sista gången på allvar i Sverige tvistade om djävulen existerade eller inte.

En dåtida psykiater uttalade sig och ville få bort de religiösa dogmerna, annars riskerade ”melankolikerna” och ”hysterikerna” att bli riktigt sjuka av sitt grubbleri.
Hela etablissemanget, särskilt vänstern, ville eliminera kyrkans helvetesläror för gott, och dom fick som dom ville.
Den slutliga attacken på kyrkan som sanningssägare stod Uppsalafilosofen Ingemar Hedenius för på 1950-talet. Han angrep både kyrka och lära i den långa religionsfientliga liberala traditionen från Verdandi och Folkets Hus till Dagens Nyheter, som vid den här tiden leddes av den numera bortgångne Herbert Tingsten.
Och det är i en ateistisk och agnostisk inställning till tillvaron vi har hamnat, och är kvar i än idag.
Men konstnärer brukar i regel se något mer.

The Rolling Stones - Sympathy for the Devil (1968)

”What is confusin’ you is the nature of my game, just as every cop is a criminal and all the sinners saints. As head is tails, just call me Lucifer, ‘cause I’m in need of some restraint”, sjunger Mick Jagger.

Följ med lite i texten, den är intressant. Sympathy for the Devil var komediskådespelaren Johannes Brosts favoritlåt. Låten släpptes så tidigt som 1968 som öppningsspår på albumet Beggars Banquet, vars titel ungefär skulle betyda att vi i stort sett alla är tiggare som spelar finare än vi är.

Veckans bild

Gör den folkkäre skådespelaren Jan Malmsjö, 88,
djävulstecknet på den här bilden?

fredag 23 oktober 2020

Berömda Oscar Wilde-citat

Författaren Oscar Wilde, 1854-1900.
”Konst är den mest individualistiska företeelse världen har skådat.
Oscar Wilde

 

”Jag är så intelligent, att ibland begriper jag inte vad jag själv just kommit på.”
Oscar Wilde

 

”Var dig själv; alla andra nischer är redan fyllda.”
Oscar Wilde

 

”Att verkligen leva fullt ut är det sällsyntaste som finns. De flesta sitter bara av tid.”
Oscar Wilde

 

”Jag reser aldrig utan min dagbok, för man ska ju ha något exceptionellt att läsa på tåget.”
Oscar Wilde

 

”Sanningen är aldrig ensidig, aldrig enkel.”
Oscar Wilde

 

”Utbildning är fint, men man ska komma ihåg att inget som är värt att veta lärs ut i skolan.”
Oscar Wilde

 

”Det finns bara en sak den toleranta allmänheten inte tål, och det är genier.”
Oscar Wilde

 

”Jag tycker det är meningslöst att dela in människor i goda och onda. Jag brukar titta på om de är roliga eller tråkiga.”
Oscar Wilde

 

”Det finns bara en sak som är värre än att vara ökänd, och det är att vara okänd.”
Oscar Wilde

 

”Att definiera ting är också att begränsa dem.”
Oscar Wilde

 

”Visserligen kravlar vi alla i rännstenen, men vissa av oss sneglar mot stjärnorna under tiden.”
Oscar Wilde

 

”Ens livs viktigaste böcker är de man stöter på av en slump.”
Oscar Wilde

 

”Du kan aldrig klä dig för flott, och du kan aldrig få för mycket kunskap.”
Oscar Wilde

 

”Ingen av mina vänner är direkt på väg till himlen, och inte jag själv heller om jag ska vara ärlig.”
Oscar Wilde

 

”På min väg lyser bara månen.”
Oscar Wilde

 

”Hjärtat har du fått för att livet ska göra ont.”
Oscar Wilde

 

”Erfarenheter är vad man kallar sina misstag.”
Oscar Wilde

En kall fredagsöl

Svenska grabbar gillar bärs, här får vi det bekräftat:

Det är Svenne Rubins och Kenneth & The Knutters som levererar denna gång. Lite halvdassig raggarmusik, men väldigt humoristiska texter. Folköl och dunka dunka låg etta på Svensktoppen tre veckor i sträck 1992.

onsdag 21 oktober 2020

Halloween Synth Mix

Det är en makaber Halloween-känsla i luften redan nu. Det är nästan så att de döda reser sig ur sina gravar, och mängder av relativt unga svenskar dör. Nu börjar 65:orna och 66:orna vandra hädan ser jag i DN. De har tröttnat på’t. Musiken på detta 1-timmesalbum fångar spökkänslan på pricken. Man får rysningar. Tänd ett par ljus och ta en kopp starkt te till.

lördag 17 oktober 2020

Veckans bild

Hjärtats anatomi (1890) är en fantastisk målning
av spanjoren Enrique Simonet. Den uttrycker väl
snarast en morbid 1800-talshumor och är litet otäck.

fredag 16 oktober 2020

Uppryckningen av Norrlands Guld

Norrlands Guld har plötsligt blivit ett kvalitetsöl. 
Systembolagets försäljning av starköl toppades 2019 av Norrlands Guld Export från Spendrups, följt av Mariestads Export och Sofiero Original. Bra jobbat av ”Norrlands”, för det ansågs ju tidigare vara ett relativt blaskigt öl. Tidigare gav jag det betyget 1,5 av 5 möjliga, men nu ger jag det betyget 4,5 av 5. Smaken har blivit fylligare med mer beska, mer balans och nu faktiskt med den helt perfekta touchen. Folk har upptäckt att Norrlands Guld nu smakar mycket bättre, och försäljningen skjuter i höjden som belöning.

Hur gick då detta till?

Jag ska komma med en gissning nu som jag inte har belägg eller bevis för, men mitt tips är att man lånat receptet på världsölet Heineken Lager som man licensbrygger på Spendrups, och nu brygger Norrlands Guld likadant. För plötsligt kan jag som ölkännare konstatera, att Norrlands Guld nästan smakar likadant som Heineken Lager, som jag alltid vurmat för här på bloggen, som ett av världens bästa öl.  

Återigen ett sådant där fattigdomstecken i Sverige, när man måste stjäla idéer från utländska företag för att bli framgångsrik.

37 minuter konsthistoria

En bildkavalkad med världens bästa konst. Hur många verk känner du igen? Om det inte är så många, är det dags att plugga litet konsthistoria. Just det område vi i Sverige har missat. Spela gärna någon skön musik i bakgrunden så blir det en upplevelse.

Make America great again

The Star-Spangled Banner.
Ett tag, ja det var väl för 20 år sedan, skulle svensk media bara prata om Britney Spears. Hon blev till slut psykiskt sjuk av all internationell uppmärksamhet. Sedan pratade man bara Paris Hilton i fem år. Hon kraschade också psykiskt och har fått göra avbön för sina skandaler. Sedan äntrade Zlatan scenen i tio år, och nu har man flyttat fokus till Donald Trump, 74. Det är Trump för hela slanten i Sverige.

Man har hållit på och tjatat om Trump varenda dag i fyra år, ända sedan han tillträdde som USA:s president 2016. Men vad har Donald gjort för oss i Sverige och för USA? Vad jag vet har han väl inte gjort någonting, utom att snacka en massa. Men nu vill svensk media blåsa upp höstens presidentval till nya jätteproportioner, trots att det egentligen inte betyder något för oss vanliga svenskar. Det är två gamla gubbar i 70-årsåldern det handlar om. Ingen av dem gör någon skillnad för utvecklingen, mer än marginellt.

Trumps valslogan 2016 var: Make America great again. Den devisen hade han tagit från Ronald Reagans 1980-kampanj. Tanken var att den amerikanska drömmen skulle vakna till liv igen för vanligt folk. Men vilka är hans framgångar och motgångar under ämbetsperioden? Hur blev det med det nya USA?

- Trump har skapat Space Force för 7000 miljarder kronor, som ska ägna sig åt ”rymdkrig”.

- Trump har tillsatt 200 federala republikanska domare på livstid.

- Trump har sänkt bolagsskatten från 35 procent till 21 procent.

- USA har besegrat terrorgruppen IS.

- 20 miljoner jobb har förlorats.

- 200 000 amerikaner har avlidit i corona.

- Trump kritiseras för att ha hanterat covid-19-krisen dåligt.

Ja, det här ser ju inte så vidare bra ut för den vanlige amerikanska väljaren, men även om nu Joe Biden röstas fram som nästa president, så tror jag inte han kommer att åstadkomma så mycket mer. Det handlar inte om presidenterna längre i världsekonomin, det handlar om något annat. Exakt vad får jag återkomma till. Men vi går av scenen där för tillfället.

Allegori över coronapandemin

Den 31:a januari föreställde jag mig 
den nya epidemin så här. Det blev så 
utomlands, men inte i Sverige.
Bild: Patrik Nyberg

torsdag 15 oktober 2020

Lika som bär

Expressens vinexpert Gunilla Hultgren Karell
och TV4-sommelieren Mischa Billing.

1001 forskare

Vetenskapen har en rationell livssyn.
Jag tycker inte de som räknas i dagens Sverige har så mycket att komma med. Jag har väldigt svårt att hitta bra förebilder nu. Några hjältar har vi inte kvar alls i Sverige, vad jag vet. De som håvar in nu håller mest på med larv för barn på Youtube. Vi har inte kvar en enda karismatisk person, likt Lundell i sin ungdom, som kan ena nationen. Det lilla som finns kvar att inspireras av konstnärligt, är nästan uteslutande utländskt material. Så ser det ut idag. Och det är inte så konstigt när det bor fler människor i London än i hela Sverige. Ebba Busch hade litet stjärnkvaliteter ett tag, men nu har hon nyligen gjort bort sig också och skämt ut sig rejält. Där föll en av de sista, skulle man kunna säga. Nu faller ytterligare en återstående ”hjälte”. Det visar sig att Årets svensk 2018 i tidningen Fokus, rektor Hamid Zafar, skrivit hatiska inlägg om israeliter och homosexuella på högerextrema sajter. Därefter faller den absolut sista hjälten. Moderaternas ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson åker dit för fortkörning. Hon kör 58 km/h på en 40-väg.

Sverige vill vara ett framåt land, men jag vet ett område där vi är hopplöst efter övriga Europa, nämligen konsten och konsthistorien. Det har ett antal orsaker, dels att det traditionellt saknats pengar för att befrämja konstnärligt skapande här, dels att Sverige rent historiskt i många stycken stått utanför den stora europeiska händelseutvecklingen. Sverige är och har varit en avkrok i världen. Nordpolen, som man kallar oss i USA. Inte ens eliten i Stockholm kan särskilt mycket om konst, och svenssons ute i landet kan ingenting. De känner bara till Mona Lisa. På så sätt kan man kalla Sverige för ”dasset”. Bonderövarnas land. Sorry, gals and pals, but that’s the way it is.

Men man klagar inte på Sverige när man har vin hemma. Bara när det är slut, och de har gjort det bökigt att få tag på mer.

Nina Björk är feminist och litteraturhistoriker. Hon medverkar i dagens Malou. Nina har intressanta teorier om kapitalismen kontra rättvisan och friheten. Hon tycker Sverige har blivit för liberalt. Själv upplever jag Sverige mest som en gammal övervintrad Sovjetstat. Om vi vore liberala skulle man väl kunna gå till Coop eller Ica och köpa en flaska rött vid behov eller lust. Men nu ser det ju inte ut så. Snarare är vi puritaner i det här landet, faktiskt mer än man var i det gamla Sovjetryssland, där det alltid fanns billiga cigariller och vodka att tillgå. Det närande privata näringslivet i Sverige utgör kanske 35 procent av kakan. Resten går på offentliga medel och är tärande på samhället. Där gick regeringens hemsida ned.

Nu sitter 1001 forskare på konferens i Sydney och undrar bekymrat vad som sker med klimatet. För dem känns det som om slutet är nära. Men det vore bättre om de läste Bibeln. Det skulle ge dem mer insikter. Det är bara en dryg månad kvar till december, men ute skiner solen från en klarblå himmel, gräset är grönt och vi har sommar i luften. Det är surrealistiskt. Jag är också förbryllad, men förmodligen vill solen manifestera att han är Herren Gud som det står skrivet i Gamla Testamentet.

För Sverige av idag är också en fråga om tron, och den tillika tappade tron på systemet och dess frånvarande hjältar. Vad ska en fattig människa tro på idag? ABBA, Tommy Nilsson eller vetenskapen? 
Borsta tänderna.

Portugal The Man - Atomic Man (2013)

Portugal The Man är från Alaska och levererar här ännu en helskön radiolåt. Ja, nu har väl aldrig svensk radio spelat Atomic Man, men så här skulle det låta om jag skötte spakarna på Mix Megapol.

Billy Idol - Venus (1993)

Det här är en gammal låt med litet larvig text. Men Billy har skapat bra drag och gung i den.

lördag 10 oktober 2020

Total besatthet

En man som skådat något annat.
Inom psykiatrin kallas besatthet för transtillstånd: Under transtillstånd förlorar personen upplevelsen av sin identitet, och medvetandet förändras genom att personen inte är närvarande, omgivningen ter sig fjärran, att personen är svår att få kontakt med, och att personen inte kommunicerar. Känslan av identitetsförändring kan yttra sig i att personen anser sig vara besatt, styrd av en extraordinär kraft, till exempel en ande eller en demon.

Min känsla ur verkligheten och vardagen är att så gott som alla svenskar är omedvetet besatta av diverse demoner och aliens. Det här är inte människor vi har att göra med längre, utan varelser från helvetet och yttre rymden. Men det skulle ingen av dem erkänna. Istället kallar de anrättningen för Astrid Lindgrens sköna värld. Det är ondskans perfekta maskerad, ondskans perfekta skådespel.

Fråga:)

När man håller på med kokain finns det alltid pengar till det. Vad beror det på?

Svar:)

Ja, det ser din inre demon från helvetet till. Han fixar det.

Dagens kvinnor i Sverige är alla på gränsen till vansinniga. De är besatta av göra sig vackra med spackel. Ju värre monster man är, desto mer pengar brukar man få från ondskans maskineri. De goda, munkarna och nunnorna, får inga pengar alls från något håll, inte ens från Gud. Däremot brukar de riktigt onda inte klara av kärleken. Så brukar man känna igen dem. Och på att de aldrig yttrar sig i debatten. De vill ofta hålla en låg profil utåt i samhället. Likt det gamla Babylon har Sverige nu förvandlats till en tummelplats för demoner. De unga kassörskorna på Ica är något av aliens också. Det är inte människor vi har att göra med där, utan främmande makt. Totalt besatta. Skvatt galna.

När jag är hos Sigge och Eva brukar jag vakna först efter en fest. Alla sover. Klockan är sju. Då går jag ut och tar en cigg. Just när man står där och röker, vaknar de andra också. Kuckeliku. Suget efter cigg väcker dem, och det sker undermedvetet genom induktion och kontaktmagi. Exemplet visar också kraften i cigaretter. Det finns en hel del människor i Sverige som bara lever för synd, som begår synd i allt de gör. Det är inget ovanligt.

Hur många kvinnliga supersnyggingar har Gud slängt ned i köttgrytan? Och hur många ska dela på dem? Fundera litet på det. Ner med några barbies också, så blir de tokiga, skrattar Gud i sin himmel. Varje sådan perfekt docka får 10 000 killar slåss om. Då förstår man att det blir krig, att det blir ett helvete av det. Och det är väl så det är uträknat också. Det är tänkt som en ironi över människans utseendefixering.

SEX baklänges blir XES, excess, som betyder orgie. 
Är inte det ett litet märkligt sammanträffande?

Billy Idol - Shock to the System (1993)

Enligt svensk lag är det förbjudet att uppmana till uppvigling, men i denna video är det väl just vad Billy Idol gör. Nu är ju Billy från London, och inom konsten kan man traditionellt ta sig vissa friheter. Det är fördelen med att hålla på med konst.

Veckans bild

Daisy "Chainsaw" Fuentes var fruktad
av kulturarbetarna på 90-talet.
Nu ser den forna MTV-vj:n ut
som en öltunna.

fredag 9 oktober 2020

Zombiemodellen

New York-modellen som försvann.
Toppmodellen Eloisa Pinto Fontes, 26, med bas i New York, försvann spårlöst från sitt glamourösa liv för ett år sedan. Hon hade då varit omslagsflicka på alla de stora modemagasinen. Nu har hon hittats kringirrandes som en zombie i slummen i Rio de Janeiro i Brasilien, rapporterar Mirror. Hon bar en ryggsäck med sina modellpapper. Ingen har en aning om vad hon har hållit på med under det år som gått. Det hela är ett mysterium. Är zombieapokalypsen på ingång, där en efter en förlorar sin själ, sitt medvetande och sitt förnuft? Eller handlar detta fall om andarnas makt? Ryggsäcken med modellbilderna tyder på att hon ville vara kvar i New York, men har tvingats till något. Det kan ju också vara den brasilianska knarkmaffian som haft Eloisa som sexleksak under ett år och sedan släppt henne drogad. Men då hade de förmodligen tagit hennes papper. Kanske hade hon i det senare fallet mer sannolikt försvunnit i djungeln. Mitt tips är nog att detta snarare handlar om något övernaturligt skeende. Ett mycket otäckt fall hursomhelst.

Ketchupteorin och problemet med Löfven

En flaska ketchup går alltid att sälja.
Hur mycket ”värden” skapar Stefan Löfven om dagarna? Hur mycket ”ketchup” får han fram, för att använda min lilla ketchup-teori. Den handlar om att något så enkelt som en flaska ketchup alltid har ett givet marknadsvärde, men det har långt ifrån alltid kontorsarbete. Ketchupteorin är en tumregel för värden jag har. Den utgår från Warren Buffetts fundamentala synsätt på värden. Ska du jobba intellektuellt måste du få fram nya vinklar på tillvaron, annars tillför du inget till marknaden. I ett läge när stora delar av befolkningen känner att de kört fast, kan man inte som Löfven gå omkring och malla sig över att man hela tiden försvarar status quo. Då är man ett pucko, vilket just vår nuvarande statsminister är. Så skulle inte jag jobba med Sverige. Jag skulle sträva efter framsteg och kontinuerlig utveckling. Rent marknadsmässigt tillhör Löfven landets mest värdelösa människor. Han tillför inget eget i någon kategori, inte ens politiskt. Och den nollan har man satt i toppen. Vad säger det om Sverige? Att slutet är nära? Löfven gömmer sig hela tiden, uttalar sig nästan aldrig om något. När han någon enstaka gång yttrar sig blir det en groda eller en plattityd. Vad håller han på med? Var är hans ambitioner för landet? Nummer ett i ”Spectre” håller en misstänkt låg profil för jämnan. Är det en bra förbundskapten, en bra coach för laget?

Eftermäle

Alla det handlade om för 20 år sedan har blivit gamla och grå. Det är som om alla kändisar blivit gamlingar samtidigt. Det är som om allt vi trodde på en gång nu är över och förbi. Och det känns ju naturligtvis sorgligt på olika sätt, för det visar ju att det mesta de hade att bjuda på bara var illusioner.

Det börjar bli ”De dödas sällskap” över alltihop nu. Mängder av stjärnor har avlidit, resten har tappat sin glans. Nu ligger det sordin över hela partyt. Det är begravningsstämning för jämnan.

Den tidigare skönheten och författaren Louise Boije af Gennäs har blivit otroligt risig och sliten. Hon är 58 år. Kolla här:
Stoppa pressarna skriver ironiskt om Jan Guillous, 76, helvetesvandring på Djurgården. Han går där ensam. De unga kvinnorna som går förbi tar ingen notis om honom. Inte ens en blick får den forna storheten. Ingen ber om en autograf. Jan tycks helt sakna energi i stegen. Det är som om han gett upp.

Litet senare på kvällen tar jag en sväng till den dimmiga å-stadens främsta krog: Hard Rock Cafe. Där sitter tre sorgsna grabbar med varsin sorgsen öl. En fet tunnhårig man i 50-årsåldern står bakom bardisken och torkar ett glas. Han påminner om Hercule Poirot. Inte en tjej så långt ögat kan nå. Ingen musik i högtalarna. Det är lika muntert som på en begravning. Det är mer drag i ökenstäderna i Arkansas än i Sverige nuförtiden.

Är vi döende?

Värdshuset här är nedlagt. Värsan som man sa på 60-talet, när det var som populärast. Det känns som om vi nu närmar oss kyrkogårdarna med rekordfart, och svenska småstäder liknar allt mer Rostbältet i USA, där det helt saknas ekonomiska möjligheter för medborgarna. Det resulterar i uppgivenhet och missbruk, inte sällan av knark. Det finns relativt stora städer i USA där nästan alla knarkar. Nu börjar vi glida åt det hållet här också.

tisdag 6 oktober 2020

Genesis - Land of Confusion (1986)

En väldigt välgjord och smart video från Genesis. USA:s president hade det uppenbarligen svettigt på 1980-talet också. Det man vill skildra är en värld som spårat ur i diverse galenskaper och nu måste räddas, så att livet blir värt något igen.

Citat

Ordbehandlaren är mäktigare än kulsprutan.
"Medelklassen sitter som en skock får i pressen och spottar både på de rikaste och de fattigaste."
Carl Niver, mediaforskare

"Himlen, helvetet och medelklassen".
Michel Houellebecq, filosof

"I Putins Ryssland är ingenting sant och allting är möjligt."
Peter Pomerantsev, författare 

"70 är det nya 50, och 50 är det nya 30."
Marianne Öholm Berg, åldersforskare

"Tour de France eller Trikåflagellanterna."
Ronny Svensson, filmexpert

"Alla i Sverige går och är rädda för någon över sig i hierarkin. Ytterst sett skulle vi alla då vara rädda för vår mäktigaste man, Stefan Löfven, eller trollkarlen från Oz om ni så vill."
Johan Adler, psykolog

"I Sverige fruktar vi  hårda ord mer än blod."
Klas Östergren, författare

"Greed and fear: jakten på njutning och flykten från smärta."
Patrik Nyberg

"Absolute knowledge, absolute power, and absolute corruption."
Mr X

Moonbase ZETA

Månkolonin.

När jag på kvällen går för att panta burkar på City Max är det en väldigt steril känsla i luften. Inget skräp på gatorna och inga dofter. Det känns som Tokyo. Ja, så här luktar framtiden. Det var också mitt tips innan jag gick ut. Min egen stil för kvällen känns väldigt modern också. Jag har svart luvtröja, nya tajta svarta jeans, svarta mockakängor och en rymlig helvit poplinjacka. Mitt huvud är nyrakat och mitt skägg är nytrimmat. Jag känner mig fräsch. I övrigt är Lyrhel numera faktiskt som en månkoloni, där man kämpar för ren överlevnad på en planet utan syre i atmosfären. Vi befinner oss nu på den döda, sterila månen. Och det gäller samtliga av oss. Och där blir vi väl kvar. På Moonbase ZETA. Gatorna är tomma. Bara några lufttäta rymdkapslar drar förbi.

De rika på jorden brukade fira med hamburgare och pommes frites som en ironi över livet. Det blir liksom inte bättre än så. Eller blev.

Oktober, oktober måne lyser samtidigt över Skåne, och i synnerhet då Malmö, på den andra planeten. Där förefaller livet mer normalt. Fyra mil därifrån i Köpenhamn får en dansk 55-årig programdirektör just då en infarkt och körs i ilfart till Rigshospitalet. Han överlever med en hårsmån, men blir efter komplikationer rullstolsbunden. Det är vi alla på månen. Vi sitter jämt på stolar med fyra hjul, till och med när vi ska ut och ”lufta” oss och titta på satelliterna. Vårt helgnöje, för på månen finns inget öl, inga barer och inga restauranger. Bara betongigloor, proteinpiller och kolhydratsubstans. Via radiovågor får vi reda på vad som händer därnere, i det riktiga livet, vilket vi följer med stort intresse. Vi är nyfikna av oss, för här finns ju inget lokalt liv.

Den italienska fasaden

En gladiator på förstasidan.
Den italienska stortidningen Il Tempo ger sina läsare mest politik och fotboll. Politiker och gladiatorer. Ibland kan det vara någon kvinnlig filmstjärna. Det är utåt sett vad det handlar om i Italien. Men under den prudentliga fasaden döljer sig såklart en hel del annat, det vet vi ju. Det hela är mest ett stort hyckleri. Il Tempo låter oss ju aldrig möta någon vanlig italienare, en vanlig Mario Rosso. Dessa låtsas man från officiellt håll inte ens om, dessa verkar anses vara värdelösa. Ja, ungefär som i svensk media. Vanligt folk är bara sillstimmet. Då är de stora hajarna intressantare. Så verkar den liberala pressen resonera över stora delar av världen, och nu sitter vi alla i knäna på tidningsredaktionernas cyniker. Det är inte bra. En gång i tiden var vi begåvade med det naturliga livet på landet. Sedan övergav näringslivet oss när vi blivit inflyttade stadsbor, och nu sitter vi där vi sitter i de döende småstäderna. Det enda vi har kvar är skittidningar som har sitt huvudsakliga värv av landets brottslingar och desperados, politikerna inräknade. När det Sverigevänliga partiet SD tycker att man ska ge medborgarna varsin allmosa på några tusen, skriver Stockholmstidningarna, att de ska inget ha. Det är en väldigt gemen inställning till vad som faktiskt är deras egen publik, deras egna läsare. Det handlar ju i detta fall bara om småpengar. Men inte ens det ska vi ha, tycker Expressen, SvD och de andra. Östermalmstidningen SvD sitter själva och tar emot statliga bidrag på 50 miljoner om året för att överleva. Det tycker man inte är något konstigt däremot, det ifrågasätter man inte. Det jag tycker är märkligt, är att solen överhuvudtaget fortfarande skiner på idioterna i Stockholm. Det kunde han ge fan i, tycker jag, så fick de sig en liten tankeställare.

Die wirtschaftlichen Zeiten sind hart, das Geld ist knapp, glücklich wer tolle Spartipps bekommt, skriver tyska Bild i dag. I Tyskland är man generellt och historiskt sett litet smartare än i Sverige. Där törs man i alla fall erkänna problemet. I Sverige låtsas politikerna som om kristider vore det normala, när de nu inte gömmer sig.

Another year older and what do you get? A little bit greyer and deeper in debt.


Fotnot:

Universitetet i Bologna i norra Italien är från 1088 och därmed världens äldsta. Linköpings universitet där jag studerat, grundades 1969. 1000 år senare vaknar Sverige. You will never wake up, väser en utvikningsbrud på nätet. Nej, förmodligen inte. Stockholms universitet grundades 1878. Uppsala universitet 1477. Det är Sveriges äldsta. Jag undrar hur lärdom såg ut för 1000 år sedan, och hur mycket av den som fortfarande är relevant. Sanningar har ju en tendens att förändras över tid.

måndag 5 oktober 2020

Scoop 1: Miraklet

Angelica Gaitan, 46, från Colombia överlevde mirakulöst.
Vi fick en ”Chaucerstory” i förra veckan. En kvinna har drivit i flytväst till havs i två år utan mat och vatten och överlevt. Hon ser relativt fräsch ut när hon hittas. Chaucer skildrar något liknande i en av sina sagor i Canterbury Tales från 1300-talet. En drottning i landsflykt driver omkring i en båt på havet i flera år. Hur är det möjligt att då överleva, frågar han retoriskt. Ja, hur gick Moses genom havet? Han menar att för Herren Gud är inget omöjligt, om han vill. 
Tack gode Gud för att jag överlevde, säger den aktuella kvinnan ifråga, Angelica Gaitan, 46, från Colombia. Ja, det här är inget annat än ett medeltida mirakel i vår egen tid. Ett scoop. Påve Franciskus borde uppmärksamma detta.

En bild från Chaucers dagar.

söndag 4 oktober 2020

Scoop 2: Jag drack 7 liter vodka om dagen

Tommy Lee i Mötley Crüe avslöjar..
Ja, här kommer ett riktigt scoop, ur ett vetenskapligt perspektiv. Mötley Crües trummis Tommy Lee, 58, säger sig en period ha druckit 7 liter vodka om dagen på grund av tristess, vilket han erkänner är "sinnessjukt". Det tidigare världsrekordet hade den franske skådisen Gerard Depardieu, med 13 flaskor vin innan lunch. En svensk alkoholläkare konstaterade när han hörde det, att "det ska inte vara möjligt, då ska man vara död." 7 liter vodka motsvarar 40 flaskor vin, eller 240 folköl. Då ska man vara tredubbelt död, men en aktuell läkarundersökning konstaterade att Tommys värden var finfina. Han var hälsan själv. Märkligt, eller hur? Där människor går in, går vetenskapen ut.

Läs artikeln här

Scoop 3: Berömda målare som dött unga

Var John Bauers död en olyckshändelse
eller ett gudastraff?
Jag hittade den kusliga historien om John Bauers död på internet av en händelse. Det slog mig att kanske fler unga konstnärer "råkat illa ut". Efter en snabbresearch fick jag fram nedanstående lista. Vill man dö ung, ska man tydligen hålla på med konst:

John Bauer – 36 år. Världskänd för sina troll, häxor och prinsessor och en av Sveriges främsta konstnärer genom tiderna. Dog i en oväntad storm på Vättern, när ångaren Per Brahe kapsejsade i november 1918. Samtidigt dog också hans fru och son.

Pieter Brueghel d.ä. – 43 år. Målare i miljardklassen.

Jan Vermeer – 43 år. Var då utfattig. Idag går hans tavlor för miljarder. Hitler älskade Vermeers verk.

Albrecht Dürer – 56 år. Målare i miljardklassen.

Mark Rothko – 66 år. Självmord. Målare i miljardklassen.

Jackson Pollock – 44 år. Självmord. Målare i miljardklassen.

Vincent van Gogh – 37 år. Självmord. Målare i miljardklassen.

Raphael – 37 år. Han målade den världsberömda ”Skolan i Aten” med Platon och Sokrates. Han är också känd för sina gulliga änglakeruber, som är populära än i dag, t.ex. på kuddar. Målare i miljardklassen

Amedeo Modigliani – 35 år. Målare i miljardklassen.

Jean-Michel Basquiat – 27 år. Målare i miljardklassen.

Theodore Gericault – 33 år. En konstnär som mest återfinns på muséer idag.

Tomasso Masaccio – 27 år. Målade tavlan ”Adam och Eva fördrivs ur paradiset”.

Nils Dardel – 54 år. Dog officiellt av ett medfött hjärtfel i New York. Var från lilla Bettna i Södermanland. En av Sveriges populäraste konstnärer genom tiderna. Hans tavlor inbringar åtskilliga miljoner på konstauktionerna.

Marie-Suzanne Giroust – 38 år. Pastellmålare som var Alexander Roslins hustru i Paris. Alexander Roslin är ett av de största namnen inom svensk konst, och är känd för mästerverket Damen med slöjan. Nu blir det ännu kusligare: för det är Marie-Suzanne Giroust som är damen med slöjan. 


Fotnot:

När jag läste religionshistoria på Stockholms universitet 1986, sa min lektor Ulf Drobin, att om en indian går i skogen och får ett träd över sig - varför faller trädet just då och inte två minuter innan? Där förstod jag direkt att det finns makter på jorden som styr skeenden. Ibland för oss, ibland emot oss. Men de är i regel osynliga för ögat, det är problemet, särskilt då för vetenskapen som vill ha bevis på allt. Min professor i ämnet, framlidne Åke Hultkrantz, trodde på spöken efter sina upplevelser bland shoshone-indianerna i Nordamerika. Vi ser väl också sådana exempel i programserien Det okända på tv. Den antika grekiska författaren Homeros hävdade att gudarna kunde vandra osynliga på jorden. Ibland kunde de också ta en fågels skepnad för att luras, eller vägleda. Ni får dra era egna slutsatser kring ovanstående lista, men för mig tycks det här vara ett relativt klart mönster som tyder på att konstnärer ofta straffas av makterna. Varför vet jag dock inte säkert. Det får vi fundera på.

lördag 3 oktober 2020

Veckans bild

Boris Johnsons 2020 är som hämtat ur en Shakespearepjäs,
skriver Expressens ledarsida. Ja, en tragedi då.