onsdag 20 november 2019

Turkiets okända Stonehenge

Museet i Sanliurfa.












Göbekli Tepe är en fyndplats i sydöstra Turkiet nära staden Sanliurfa, som har liknande stencirklar som den i Stonehenge. Men de är större och äldre. Monoliterna här är de äldsta i världen. De är 11 000 år gamla, 6000 år äldre än monoliterna i Stonehenge. De härstammar från perioden tidig neolitikum, det vill säga yngre stenåldern.
Man tror att detta folk var de första bofasta jägarna och samlarna. 90 procent av dagens européer har sitt ursprung från Mellanöstern för 10 000 år sedan. Göbekli Tepe ligger just i detta område. Ett område som var så rikt på vilt och jaktvillebråd att det liknats vid Edens lustgård.
Modernt vete är släkt med enkornsvete som växte här. Man tror också att dessa stenåldersmänniskor bryggde öl. Jägarna fördes samman av religiösa skäl för ca 11 000 år sedan. Man ville dyrka sina förfäder.
Kanske var det i Göbekli Tepe jordbruket startade? Vi domesticerade vetet. Eller var det vetet som domesticerade oss?
Forskare har nämligen visat att när människan började odla, sjönk också hennes livskvalitet och hälsostatus drastiskt. Förslitningsskador, karies och artros ökade kraftigt. Man tvingades arbeta hårdare som bofast än som jägare. Det var något man inte hade räknat med. Människorna i Göbekli Tepe praktiserade himmelsbegravning, d.v.s. man lät gamar och kråkfåglar äta upp de döda under bar himmel. Skallarna efter de döda förvarades i håligheter i golven i hemmen.
Fyndplatsen började grävas ut så sent som 1994 under ledning av tysken Klaus Schmidt.