måndag 25 november 2019

Tidningsdöden och vårdkrisen

Östra Småland *1923 - † 2019.










Tidigare har vi sett Stampen Media, Mittmedia, Hall Media, Metro och Alingsås Tidning krisa ekonomiskt.
Nu är det dags för nästa mediabolag att få problem. Denna gång handlar det om Gota Media som äger tidningarna Östra Småland och Nyheterna, och nu säger upp de sista 17 medarbetarna på de båda Kalmartidningarna. På 1990-talet när man var som störst hade man så många som 200 journalister. Tidningen Östra Småland har funnits sedan 1923. Det glada 20-talet. Nu läggs den ned.
Kalmar kommun har idag 36 000 invånare.
Nyhetsankaret Rania Shemoun Olsson, 44, berättar att de medverkande i Nyhetsmorgon går upp före klockan 3. Vi i morgongänget känner oss ständigt jetlaggade och trötta eftersom vi lever i någon sorts bubbla, fortsätter hon.
The prisoners must be free, som Bob Marley sjunger i låten Revolution.
Stockholms sjukhus har låtit utgifterna och lönerna skena iväg och måste nu plötsligt dra i nödbromsen för att klara budgeten. Karolinska varslar 600 anställda, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus säger upp 100 personer vardera.
Sorry folks, men det finns ju annat att göra än att gå och dra hela livet på ett sjukhus. Det ser vi på Ulf Lundell bland annat. Han var ju vaktmästare på Nacka sjukhus i sin ungdom.
Nu garvar Malou som sitter tillsammans med tre Stockholmsläkare och svarar på tittarnas frågor. Man avhandlar i detta nu ämnet kolik.
Ett annat stort problem i Sverige.
Där uppnådde jag en oväntad komisk effekt.