Fish and chips kan kanske sägas vara Storbritanniens nationalrätt. |
En busenkel tröstare man alltid kan ta till är ju en korv med bröd, tröstmatens allra enklaste och
billigaste alternativ. Varmkorv med pommes frites körde gärna villaägarna förr,
och det funkar fortfarande väldigt bra. Sedan har vi osttoast som man kan
göra genom att rosta ett par franskskivor, sedan lägga på ost och salami eller
skinka, och sedan köra 30 sekunder i mikron. Det blir en varm macka på 5
minuter. Passar med ett glas mjölk eller starkt kaffe till.
En ny rätt jag har
kört igång med är fish and chips. Jag lägger en panerad fiskfilé ihop med
pommes fritesen i ugnen i 20-25 minuter. Man kan ha sweet chili sauce till,
eller göra en fiskburgare med bröd av filén. En kanonrätt i all sin enkelhet.
Kan varieras med frysta hamburgare, som då steks i panna. Då blir det en klassisk
hamburgertallrik. Att ha hembakta köttfärspiroger i frysen som man värmer till
kaffet är också bra tröstmat. Orkar man inte göra dem själv, kan man ta Gorby’s
piroger. De är helt okej.
Nu ska jag avslöja
hur jag gör mina hamburgare. Jag har kopierat receptet på en Big Burger, som var
Burger Kings flaggskepp på 1980-talet. Jag använder Scans frysta biffar på 90
eller 120 gram. Till har jag majonnäs, rå lök, saltgurka, ost och lite ketchup
på locket. Det var love at first sight på 80-talet, och jag älskar den
fortfarande. Burger King-känslan är fortfarande där.
Ramensoppa är
asiatisk snabbmat och jag brukar alltid ha portionsnudlar hemma. Man ska jobba
litet extra med buljongen. Ha i litet wokgrönsaker, lök, vitlök, kikkomansoya,
och dumplings, kycklingbitar, räkor eller tonfisk. Ät med pinnar och sked.
Rätten är billig och god. I Kina är det buljongen som är huvudnumret i denna
rätt. Har frun lyckats med den, smackar maken gillande med munnen. Servera
gärna en ostsmörgås till, så blir du proppmätt för 10 kronor.