söndag 1 november 2020

Död är allt vi kring oss ser

En kusligt öde kyrkogård.
Alla känner att det är tomt på uppslag i media just nu. Alla vill ha något att bita i, en nyhetskick. Men Sverige har kört fast. Ingen utom Döden har något att komma med. Är det mot förmodan en nyhet, så är det ett dödsfall. Betyder det att livet är slut? Att allt är över och förbi?
En storm är på väg in över Sverige. Ute går himlen från askgrå till svart. Det finns bara en relevant fråga kvar när hoppet har övergivit oss, och det är ”vem dör härnäst?”.
Inte nog med detta - pesten är lös också, i form av covid-19-viruset. Nu stängs stora delar av Europa ned igen. Snart kommer det att bli likadant i Sverige. Europa är storebror, vi är lillebror. Börserna rasar igen. Paniken breder ut sig. Krisen kommer att fortsätta minst ett halvår till, kanske ett helt år. Allt är nattsvart just nu. Jag har siat om det länge, att det måste bli så här när ingen har en siffra rätt i teorin. Ja, då kraschar samhället till slut, vilket vi ser just nu. Miljoner människor flyr i skräck från Paris. 
Det sista man sitter och tittar på i livet brukar vara cykling. Just nu är ett cykellopp det enda som går att se på tv. Är det ett omen? Nyhetsmorgon talar denna dag om thanatologi, läran om döden. Det var inte likt dem. En mystisk indier förklarar ämnet för tittarna.
Det har varit halloween, och det handlar mycket om spöken nu i media. Och spökstäder. Och de finns. Både i USA och i Sverige. Man säger att det kan bli inbördeskrig i USA. Det är vad jag säger om Sverige också. Det håller på att bli någon spökshow över alltihop. Björn Skifs har tidigare varit inne på sådana tankar också. Han hade ju succémusikalen Spök redan 1981. Den här så kallade stan jag lever i, känns allt mer spöklik också.

Handbolls-Bengan, ja ni vet han med gurkburken, har åkt på parkinson. Han som var så firad i media. Nu är hans liv bara skit också.

Förre simtränaren Hans Chrunak har förlorat sin söta fru. Han säger att livet bara är skit också. Det är ingen mening med att vakna på morgnarna längre, fortsätter han.

En amerikansk miljardär hoppade från 27:e våningen i LA. Han omkom. Självmord. Han hade varit gift med skådespelerskan Elizabeth Hurley.

En engelsk stål-VD hoppar in i döden från ett centralt beläget höghus i London. Självmord.

En rysk kvinnlig konståkare hoppar ut från ett fönster och avlider. Självmord.

En engelsk miljardär ska sätta nytt fartrekord på mc på ett flygfält. Han kraschar och avlider. Han var bara 55 år gammal.

En norsk miljardär ramlar i havet från sin lyxkryssare och avlider.

Polens rikaste man, en miljardär i 60-årsåldern, avlider i samband med en hjärtoperation.

Kungens vän greve Noppe Lewenhaupt dränker sig på grund av ekonomiska problem.

När miljonärer och miljardärer börjar ta livet av sig, var är vi då? Ja, då börjar det lukta helvete om alltihop, för alla. Och om inte helvetet, så luktar det åtminstone dödsriket om anrättningen.

En stor jordbävning drabbar Turkiet och Grekland. Hus rasar, vägar översvämmas.

One day you turn around, and it's summer. Next day you turn around, and it's fall, sjunger Frank Sinatra lakoniskt.

Adam Alsing död.
Sara Danius död.
Kristina Lugn död.

Död är allt vi kring oss ser.