måndag 3 maj 2021

Krönika: Döden är den enda sanningen

Se Döden på dig väntar.

Daniel Roy Barr var en amerikansk journalist på Minneapolis Star Tribune. Han gick bort i sömnen för fem dagar sedan, den 28:e april 2021. Den 10:e april gick hans far bort, Keith Barr, som också jobbade på Minneapolis Star Tribune. Daniel var en sådan där person som tar rygg på sin far. Och så dör de samtidigt också. Två kopior av varandra. Daniel Roy Barr blev 56 år.

Jag tror inte det är något normaltillstånd i den här världen att må bra. En 22-årig tyska tappar mobilen i badkaret under laddning och avlider av elstöten. Det var ett nytt och lite annorlunda sätt att ta livet av sig på. Den tidigare nöjesprogramledaren Ingvar Oldsberg, 76, är nu väldigt dålig rent fysiskt. Han går med kryckor och ramlar omkull mycket och slår sig. Sitter bara hemma och tittar på tv, men klagar inte.

Läsa krönikor av Hakelius tills man avlider. Det får väl också anses vara ett straff, om än ett mildare sådant. Ibland skojar jag och säger att vi fattiga lika gärna kan tro på Nordkoreas Kim Jong-un som på himmelens Gud.

Thomas Cromwell, som ledde den brittiska reduktionen av klostren under Henry VIII, var en släkting till Oliver Cromwell, som i sin tur ledde revolutionen mot monarkin under det andra engelska inbördeskriget 1648. 1649 avrättas den engelske kungen Charles I genom halshuggning på order av parlamentarikern Oliver Cromwell. Äldste sonen Charles II inleder en tio år lång kamp i exil för att ta tillbaka tronen från de demokratiska rebellerna, vilket han lyckas med.

1648 avslutas det 30-åriga kriget i Europa. Sverige står som segrare och landets ställning som stormakt förstärks. Gustav II Adolf har dock avlidit under kriget och efterträtts av drottning Kristina. Vår stormaktsställning var dock skör, och med tiden skaffade landet sig många mäktiga fiender. I och med Peter den stores modernisering av Ryssland i slutet av 1600-talet och början av 1700-talet, avslutas Sveriges period som stormakt. Formellt sker det genom freden i Nystad 1721.

Jag tror att internet med tiden kommer att öppna upp ögonen på folk, vad gäller gamla fördolda maktstrukturer och orättvisor. Låt oss hoppas på det. Men för egen del kanske jag inte har så långt kvar. Låt oss hoppas på det också. I en del avseenden känns det som att det medeltida skråväsendet lever kvar, både i Sverige och Europa. Det är väl inte ett modernt samhälle när alla vägar framåt är stängda om man kommer underifrån. Men nu börjar det handla om den fysiska hälsan för mig också. Och med den saken är det som det är, och har alltid varit. Det är inte direkt någons annans fel, det är syndens lön. Det kommer ingen undan.

Lägg märke till att livet ur himlens perspektiv handlar om att försaka och att offra livets goda. Jag börjar nu hitta andra saker än alkohol att gå igång riktigt bra på. Det är positivt. Jag har slutat med kaffe och brygger te i kanna i stället. Kaffe var egentligen aldrig riktigt min grej. Jag är en riktig temänniska innerst inne.  Man får se det som att man studerar i ett kloster. Kanske får man litet kunskap med sig till andra sidan. Pengar tar man ju inte med sig som bekant. På ålderns höst kan inte alla pengar i världen köpa tillbaka ens ungdom. Den sentensen är väldigt bra. Till saken i detta liv hör också att det dör en herrans massa människor hela tiden. I vissa avseenden handlar livet mer om döden än om livet. Döden är den enda sanningen, har någon sagt. Det är precis vad jag anser också. Det finns kristna som menar att man inte kan prestera sig till frälsning. Man kan bara bli frälst av Guds nåd genom sann tro på Kristus, heter det. Buddhister har en motsatt uppfattning, d.v.s. att du själv måste uppnå din egen frälsning genom rätt handlingar och tankar. För en buddhist är det ju framför allt meditationen som ska leda fram till nirvana och moksha. Det här med frälsning tror väl inte så många svenskar på nuförtiden, man är bara arg i största allmänhet på tillvaron och samhället. Man kan inte förstå att Satan och det onda kan ligga bakom fenomen som orättvisor och dålig privatekonomi t.ex. Jag menar att livets baksidor ligger på en annan nivå än enskilda människors osolidariska beteende. Och där kommer Djävulen in. Jag börjar med stigande ålder förstå det nu, men man tror det inte som ung. Jag börjar kunna se det här nu, eller i vart fall ana det. Det gäller att bli frälst innan livets nederlag kommer, innan man går böjd över den där rullatorn på slutet, för då är det för sent. Ungefär så här tror jag att man resonerade på medeltiden också, men idag är ju dessa resonemang ersatta av en blind tro på vetenskapen, i alla fall i officiella sammanhang. Men en utsliten mänsklig kropp kan ingen vetenskap i världen rädda. Då är det kört. Och det är vad de flesta av oss har att se fram emot. Det vi inte förstår i dagens samhälle, är att Djävulen har sådana strängar på sin lyra, att han kan ta oss alla, medan vi sover oss genom livet. Tyvärr är det så. 

Stefan Löfven, 63, står på förstamaj och håller ett förtroendeingivande tal med korrekt uppsyn. Det mesta är bra i Sverige menar han. Det han inte förstår är att han befinner sig på det sluttande planet också. Vi har en tendens att glömma det lite till mans, men vi upptäcker det när vi börjar närma oss 70. Men i det läget är spelet över. Miljardären Jacob Wallenberg, som är en av Sveriges rikaste personer, ser surare ut än vad jag gör. Mungiporna går ned till hakan på honom. Han befinner sig tydligen också på åldrandets sluttande plan, antagligen utan att inse det själv. Ser vi här åter ett bevis på att syndens lön är döden?

Förmodligen.