tisdag 18 maj 2021

Animals

Vad symboliserar en flygande gris?
Pink Floyds kultförklarade album Animals från 1977, handlar om tre grundläggande människotyper skildrade i djurform: 

Grisarna, pigs on the wing, svinen i toppen, är de kalkylerande, smarta och hjärtlösa kapitalisterna och politikerna, som lever i gräddfilen, och styr de andra med den ekonomiska piskan och en beväpnad brutal ordningsmakt till sitt förfogande. Minsta lilla grej och poliserna skjuter för att döda direkt. Man avrättar ordningsstörare reguljärt idag för rena skitsaker. It's a wonderful world. Peace and love.

Hundarna är de som naivt springer efter bollar och brudar (biff) genom livet. De lite puckade vovsarna som bara lyder order och går på instinkt. De gillar att festa och sätta sprätt på pengarna. De älskar hasardspel och gambling och är inga sparare. Här snackar vi rövarpacket.

Fåren är de goda, snälla, gudstroende människorna. Den dygdiga typen. De spränglärda bokmalarna som förlitar sig på Herrens rätt. Lammet är ju av tradition en symbol för himmelriket. 

Men vi har ju fler människotyper bland oss, konstnärerna t.ex. Dessa är ofta rävar som på egen hand försöker lista ut det fördolda i samhället och livet. Sedan har vi de skadeglada gamarna som gläds varje gång olyckan är framme. De som vill att allt ska gå åt helvete. De som vill se blod. De vanliga tjejerna är chicksen, hönorna, som vimsar kring någon tupp i staden, ofta en vältränad ståtlig sportkille. Hönor gillar att lägga ägg och fortplanta sig och har en enkel livssyn. De problematiserar inte. De är simple minds och den borna hemmafrutypen. Bibliotekarierna är givetvis de kloka ugglorna med all sin kunskap. Journalisterna vakar över oss som falkar i skyn och håller koll på allt och alla i landet. Åtminstone på alla som försöker med något. Då går larmet i media direkt, likt falkens skri. Den svenska idyllen kan och måste bevaras, så lyder den officiella parollen. Allt som rubbar maktbalansen är samhällsfarligt och måste stoppas.

Men jag undrar om de längst ned i pyramiden håller med om det.

Alla djur är lika, men en del djur är mer lika än andra, som det heter i George Orwells Djurfarmen, som varit inspirationen till Pink Floyds konceptalbum.