onsdag 28 augusti 2019

Stenhårt arbete och nedlagda finkrogar

Ned i kolgruvan!











Tidigare sportjournalisten Ida Björnstad menar att det ligger stenhårt arbete bakom de fina husen och de fina bilarna i NHL-världen. Det kräver så stora uppoffringar att det är svårt att få familjelivet att gå ihop bakom fasaden.
Okej, då vet vi.
Det är bara att sätta igång att jobba.
För framgång.
Hard work will never betray you, är ett amerikanskt talesätt.
Triumph begins with a try, är ett annat.
Sverige förlorar stjärnkrog på stjärnkrog skriver SvD i dag. Tidigare har Restaurang Fäviken Magasinet lagt ned. Frantzén har stängt ned i Gamla stan. Nu bommar även Volt på Östermalm igen.
Vad beror det här på?
Att de tar 250 kronor för en sallad och 3000 kronor för en avsmakningsmeny?
Förmodligen handlar det om för höga priser i kombination med att folk nu har lärt sig det här med gastronomi själva, tack vare alla matlagningsprogram på tv och ett enormt utbud av prisvärda gourmetråvaror i butikerna.
På så sätt är det samma tendens i Stockholm som i övriga landet.
Man sparar sina krogpengar och sätter dem i en fond istället, som Warren Buffett lärt oss.
Regeringen har ju sagt nu i sommar att de ser oroande tendenser till att vinden i ekonomin mojnar. Tvärnit säger andra. Jag märker på min fondportfölj också att det går väldigt, väldigt trögt på marknaden just nu. Folk drar märkbart åt svångremmen. Och det man brukar dra in på först i kärva tider, dire straits, är just krogbesöken, säger ekonomerna. Det verkar som om folk överlag tagit rygg på spararna och blivit småsnåla. Alla känner i det brutaliserade samhället att de vill ha en ekonomisk trygghet som skydd.
I dåliga tider drar man ned på krogbesöken. I goda tider vill man fira. Därför är finkrogarna de trendkänsligaste, skrev DN under finanskrisen 2008.
Att Sverige nu förlorar stjärnkrog på stjärnkrog visar alltså vart vi är på väg.
Det utmärkta programmet Lyxfällan har väl varit en ekonomisk ögonöppnare för allmänheten också.  Därför vill ingen gå i just den ”fällan”, vilket har en inbromsande effekt på marknaden.
Som en kuriositet kan nämnas att den kinesiska regimen vid olika tillfällen försökt få befolkningen att röka och dricka mer och ibland även gjort det obligatoriskt, just för att få fart på de ekonomiska hjulen i landet. Och så var det ju även i 60-talets Sverige, att man gärna rökte, drack, gick på krogen och alltid var på språng. Det var svensk ekonomis guldålder. I dagens samhällsklimat är tendenserna de rakt motsatta på samtliga punkter. Och hur tror ni det går då?
Jo, det blir tvärnit.
Dilemmat.