fredag 23 augusti 2019

1984

Tim Paterson, tidig programmerare av källkoden MS-DOS till Windows: ”Jag blev aldrig känd. Bill Gates tog åt sig äran av mitt arbete, men det gör inget. Det var ju han som hade visionerna.”
Larry Tesler från Xerox forskningslabb i Silicon Valley: ”Varje dag var ett äventyr. Jag cyklade till jobbet där jag fick utforska alla mina idéer.”
Det var Xerox experimentdator Alton som startade pc-boomen. Den visades bl.a. för Steve Jobs. Det här var första gången man använde en datormus.
Apple marknadsförde sig senare som befriare. IBM var förtryckaren. Storebror för hjärndöda zombies.
Varenda grej du gör på internet registreras. George Orwell hade aldrig kunnat drömma om ett sådant övervakningsverktyg. För litet gratisprylar accepterar vi det.
På den tiden var IBM etablissemanget. Idag är etablissemanget Facebook, Google, Apple, Microsoft och Oracle. De har miljarder kunder.
Vi datapionjärer kom på att det inte handlade om utseendet i vår bransch, utan om det som pågick på insidan. Vi brukade skoja och säga att den viktigaste personen i rummet är den sämst klädda.
Den 30:e augusti är multimiljardärerna George Soros och Warren Buffett 89 år gamla. Där kan det inte vara så långt kvar. Hos dem är det nog viss dödsångest nu, de som levt för denna världens goda och inte vet vad som väntar sedan.
Den tidigare superstjärnan inom erotikbranschen, Jenni Lee, 37, är pank och lever nu i Las Vegas kloaksystem. Ett engelskt reportageteam hittade henne där, skriver Mirror. Hon måste ju ha tjänat miljoner under sin karriär, men har väl typ knarkat upp pengarna. Och lyxshoppat.
Jenni Lee.
Jenni Lee.
 Nästa nyhet kommer i Expressen. En framgångsrik direktör i femtioårsåldern i Stockholm som drar in miljoner varje år har knivmördat sin flickvän. Blodig fördes han till polisstationen och har nu att vänta 10-15 års fängelse för dråp.
På natten drömmer jag att Boris Jeltsin är USA:s president och har Gorbatjovs födelsemärke runt ögonen. Han går omkring i en tv-studio och drar pinsamma platta skämt om sina motståndare. Nästan ingen skrattar trots att han ”markerar skämt” med blinkningar. Detta berör honom dock inte, för så har det ju alltid varit i USA. Drömmen handlar väl om Donald Trump.
Läser därefter nyheterna. En gravid kvinna i 45-årsåldern kör berusad mitt i natten utanför Enköping. En korvkiosk smäller i Solna.
Popprofessorn Jan Gradvall säger i Nyhetsmorgon att det svenska popundret är över. Nu vill alla duktiga musiker i hela världen vara med och dela på kakan, och då kan inte lilla Sverige längre hävda sig, menar han.
Det är sant, men det finns andra vinklar på dagens musikscen också. Där ler Jan litet. En av dem nämner han själv, nämligen att publiken nuförtiden bara vill höra gamla låtar och att etablerade artister inte längre ger ut nya album.
Det var en rapport från Storebror.