Afterwork på en restaurang i Göteborg. |
Stockholm svämmar över av mattrender och nya krogar, klarar du att hänga med, frågar en sajt på nätet.
En annan matsajt skriver att pasta, kyckling och fisk ligger
i topp i Sverige.
Själv ser jag tio stora och tydliga trender inom den moderna svenska gastronomin och kokkonsten:
1 . Den klassiska svenska husmanskosten är på väg bort.
2 . I Stockholm, Göteborg och Malmö ska krogarna kännas
internationella, inte svenska.
3 . Det italienska köket och pasta trendar och tränger bort
de traditionella svenska potatisrätterna. Pizza har nästan blivit Sveriges
nationalrätt.
4 . Asiatisk mat är fortfarande tämligen inne. Där kommer
thaimaten och thaikrogarna mer och mer.
5 . Fransk lyxmat går alltid hem på Östermalm och sprider
sig successivt till övriga landet.
6 . I ett allt stressigare samhälle vinner den amerikanska
snabbmaten hela tiden ny mark. Den bästa symbolen för det är hamburgarna, men
även de frysta färdigrätterna som värms i mikro.
7 . Den grekiska maten kom till Sverige på 80-talet och
hävdar sig bra än. Exempel är moussaka, fetaost, oliver och grekisk sallad.
8 . Syrier och libaneser för in delikatesser från Mellanöstern
som t.ex. kebab, falafel, pitabröd, halva och hummus
9 . Texmex-maten med tacos och liknande är en stor folklig
trend.
10 . Maten blir överlag allt mer exotisk och osvensk.