Nu går vi över till
potatisen, och där har vi fyra alternativ enligt mig: potatisgratäng,
klyftpotatis, hasselbackspotatis och pommes frites. Vill man åbäka sig kan man
ju fritera pommes själv från grunden, då blir det ett starkt restaurangalternativ
i sammanhanget, men vanligtvis kör väl de flesta potatisgratäng.
Såsen de flesta
väljer är bearnaisesås. Rödvinssås är ett lättare alternativ, som kanske passar
bättre till den feta gratängen, men kör du biff med exempelvis klyftpotatis ska
det ju vara bea som ger stadga. Bean har få utmanare en sådan här kväll, så är
det ju bara.
I år ska jag ha vit
sparris till huvudrätten av praktiska skäl (det är det jag har hemma), men ta
hellre grön, det ser snyggare ut. En fräsch grönsallad med en vinägrettdressing
på är ännu bättre.
Äter man biff med
potatis är det rött vin som gäller. Jag föreslår Côtes-du-Rhône Reserve 2019,
3000 ml-box, 289 kronor. Det har en viss restaurangelegans och torrhet som är
ovanlig för lådviner.
Få utmanare har
också Toast Skagen på förrättssidan. Det ska vara någon liten hummerkrustad då. Men själv tar jag Toast Skagen.
Vill man vara litet
tacky när vi kommer till efterrätterna så blir det Icas kladdkaka för femton
kronor med vispgrädde. Men med starkt kaffe och en liten konjak till så blir det
ju guld på det också. Annars kan jag tänka mig färdigköpt tiramisu,
pecannötspaj eller äppelpaj. Eller man kan köra pistageglass med chokladsås,
vispgrädde och mandelspån. Eller man tar lyxigaste Ben & Jerry's-glassen och
gör det enkelt för sig. Man kan också tänka sig en mindre mastig crème brûlée
eller t.ex. lätt citronfromage. Hade vi varit på Grand Hôtel hade det
förmodligen blivit ”slånbärsfromage” kvällen till ära. För på fina ställen ska
allt som bekant vara litet udda.
Framåt midnatt är
man hungrig igen och då kommer vickningen: kex, ost, frukt, chips, dip och
chilinötter. Till en sprudlande flaska skumpa. Av valfri kvalitet. Men man
behöver inte lägga tusen kronor på en Bollinger för att bli salongsberusad.
Dagen efter är vi ändå bakfulla allihop.
Toast Skagen är
tämligen okänt utanför Sverige, till och med i Skagen. Nyårsrätterna utomlands
är mindre lyxiga än de svenska nyårsrätterna, mer som julbord.