torsdag 20 augusti 2020

Snabbkylning av öl och vin

Tre iskalla öl.
Rätt temperatur på de ädla dryckerna är mycket viktigt när man ska festa till det litet. Rumstempererat öl och vin är ju bland det värsta som finns, medan däremot rätt kylning ger toppkvalitet. Det finns lite genvägar för det här när det ska gå så snabbt som möjligt:

Rött vin: 2-3 isbitar i glaset ger rätt temperatur direkt. Annars kör man flaskan eller boxen 30 minuter i frysen. Det ger ett vin runt 15°C. Är du riktig vinfantast ska du nog investera i en vinkyl för att få det på pricken rätt. Många vinsorter måste vara exakt tempererade för att smaka bra.

Vitt vin: 4-5 isbitar i glaset eller 45 minuter i frysen.

Folköl och starköl (50 cl burk): Ca en timme i frysen vid -18°C. Ölet blir helt maxat av detta, runt 3-4°C,  men se upp litet för isbildning = misslyckat party. Experimentera med den exakta gränsen i just din frys. Själv brukar jag få köra 1 timme och 10 minuter. Då blir det iskallt. Sedan ska du ha ett snyggt glas också = fest!