Här kommer ett enkelt recept på någonting väldigt gott och väldigt annorlunda; Nybbes magiska medeltidsgratäng.
Ta lika mängder kokt tärnad kålrot, rotselleri och morot (ca 800g tillsammans) och lägg i en smord ugnssäker form. Salta och peppra. Häll över en fyllig béchamelsås (se kokbok), tillräckligt för att täcka rotfrukterna och ställ in i ugnen på 225 grader tills gratängen fått färg, ca 25-30 minuter.
Servera med valfria gammaldags tillbehör, exempelvis tyskt pumpernickelbröd med whiskycheddar, surkål, kryddig korv och ett mörkt bittert öl, tex Hobgoblin.
Det blir kanongott!
Det var det här vi åt innan potatisen kom till Sverige på 1700-talet. Det här var medeltidens ”potatisgratäng”, fast det är ännu godare. Och det smakar medeltid så det stänker om det.
Du förflyttas 1000 år tillbaka i tiden på direkten.
Det känns så i alla fall.
Det här är magisk mat.
Bättre än en flaska vin faktiskt.
Servera med valfria gammaldags tillbehör, exempelvis tyskt pumpernickelbröd med whiskycheddar, surkål, kryddig korv och ett mörkt bittert öl, tex Hobgoblin.
Det blir kanongott!
Det var det här vi åt innan potatisen kom till Sverige på 1700-talet. Det här var medeltidens ”potatisgratäng”, fast det är ännu godare. Och det smakar medeltid så det stänker om det.
Du förflyttas 1000 år tillbaka i tiden på direkten.
Det känns så i alla fall.
Det här är magisk mat.
Bättre än en flaska vin faktiskt.
Sen kan ni bläddra lite i Fredric Bedoires bok Svenska slott och herrgårdar till maten och drömma er bort, till en annan tid och en annan plats....