torsdag 12 mars 2020

Råd till krisande investerare

Till er som har följt med i börskraschen hela vägen från toppen, förlorat stora pengar och nu sitter med pistolen mot huvudet likt Ivar Kreuger, eller funderar på Västerbron, till er säger jag: Gör det inte!
Är det en nödsituation där det känns som inga utvägar längre finns, får man ta till ett jailbreak, knalla iväg till Systembolaget, bunkra upp och stänga in sig ett par veckor, lyssna på sin favoritmusik och tänka igenom livets sanna värden. Jag menar bortom pengarna då. 
Det går att leva enkelt också och ta sitt kors längre fram. Det finns belöningar bortom rosa champagne för 10 000 och rysk kaviar för 40 000 på stranden i Monaco. Det är mest en gammal klyscha, att det skulle vara lyckan.
Skulle allt vara totalkört tack vare hävstång, knock-outs och totalfiasko på börsen, kan man i en nödsituation välja att gå i kloster. Det är bättre än att ta livet av sig.
Det var mina råd. Det finns många andra vägar också. Svenska häkten är inte så tokiga heller. God mat, tv, radio, tidningar och träningsmöjligheter på gymmet. Ibland kan det vara en lösning en period.
I dag har Stockholmsbörsen rasat över 10 procent. Det är det enskilt största dagsfallet i modern tid. Mycket blod har flutit i Sverige. Det är man inte ensam om i detta helvete vi har nu.
Men i morgon kan det gå upp 5 procent.
Vi kan ha en vändning på gång nu. Kanske det blir räddningen?

Två av de tidigare värsta börsdagarna vi någonsin haft, har båda varit den 29:e oktober.

1929 och 1987.

Varför just den 29:e oktober?