söndag 15 mars 2020

Absolut värme vs absolut kyla

Bild på en exploderande supernova.










Den absoluta värmen är ca 10 upphöjt till 32 kelvin. Detta värde kallas Planck-temperaturen. Efter det slutar fysikens lagar att gälla och det har vi ingen teori för. Under Big Bang kan dock temperaturerna en kort stund ha varit uppe i 10 upphöjt till 42 kelvin. I solens kärna är temperaturen 10 upphöjt till 7 kelvin. Solen är alltså inte så varm, rent kosmiskt sett.
De varmaste temperaturerna i universum tros vara här på jorden, närmare bestämt i LHC-kanonen i CERN-labbet i Genève i Schweiz. Man låter guldpartiklar kollidera och har nått 10 upphöjt till 12 kelvin. Det är varmare än när en supernova exploderar och betydligt varmare än i solen. En supernova är en stjärna som exploderar, och tillhör de våldsammaste händelserna i universum. Enorma krafter frigörs då, men i CERN-labbet i Schweiz här på jorden är det alltså ännu ”värre”, i alla fall rent temperaturmässigt.
I svarta hål däremot är det iskallt. Nära nog den absoluta nollpunkten, d.v.s. 0 kelvin. Det motsvarar minus 273 grader Celsius.
Bild på ett svart hål.