1. Apstadiet.
2. Första verktyget, tex en stenyxa eller en stör. Man ville något vasst att sticka i djuren som verkligen hotade oss då.
3. Elden. Här kan vi nu, efter att ha sett blixten slå ner i ett träd, och sedan utvecklat den konsten via våra nya verktyg, plötsligt grilla våra biffar, och wow!, vilken grej. Redan här börjar människan känna sig som segerherrar över jorden. Nu är vi säkrade…
4. Kokkonsten. Nu har vi stickvapnet, biffen och grillen, här behövs det något kokkärl som vi måste greja fram ur leran. Och kan vi sen koka kött, ligger inte steget långt borta att vi i kokvattnet kastar i några buskblad och ser vad de smakar. Där kom vi på teet… Så teet är alltså äldre än kaffet.
5. Trumman. Här börjar vissa (låt oss säga de första schamanerna eller musikerna) trumma runt kvällseldarna för länge, länge sedan, varvid kvinnor och män dansar i natten. Man firar att man vunnit slaget mot vilddjuren, och man anar så smått att man nu är jordens herrar. Det låter som en modern nattklubb i New York, men det var för, vad ska vi säga…2 miljoner år sedan?
6. Språket. Här någonstans kommer språket in. Nu när man kommit en bra bit över djurens nivå, så intresserar man sig mer personligt för varandra, vilka man är, och man försöker via lite primitiva läten kommunicera, varvid långsamt språken utvecklas.
7. Musiken. Ja, nu har vi trumman och lite läten och sång, och då vill vi ha lite till. Typ något slags instrument. Tidiga varianter är vinare, visselpipor, flöjter och enklare stränginstrument. Här föds nu musiken.
8. Konsten. Vi flyttar in i grottor för att höja vår standard ytterligare, få det lite bekvämt om vintrarna och slippa regnet som vi tycker är jobbigt. På väggarna målar vi lite bilder.
Det är starten på konsten.
9. Stadsbildningen. Människor grupperar sig i allt större flockar och städer bildas. Det här är för ca 10 000-30 000år sedan. Så här är vi nästan framme i nutid, rent evolutionärt, om vi ser till mänsklighetens start för 3 miljoner år sedan. Härefter följer ölet, vinet, skriftspråket, lagarna, pengarna, matematiken, lånen och räntorna i snabb takt. Det här är sumerernas tid, ungefär. Och babyloniernas.
10. Ur alla världens hövdinga-, kunga-, furstendömen och stadsstater utvecklas så småningom demokratin i Athen runt 400 fKr, och här luktar det nu väldigt mycket Världen av i dag, när det gäller värderingar kring livet och tänkandet…
Så är det något man som människa ska läsa in sig på i dag
för att lite mer i detalj förstå dagens värld så är det ju naturligtvis
antikens historia, för därifrån har vi väldigt många impulser och idéer som lever kvar.