lördag 3 juli 2021

Historia: Sveriges äldsta böcker

I .

Sveriges äldsta bevarade bok är Skaramissalet från ca 1150 e.Kr. Den innehåller mässtexter på latin för gudstjänsten och tros vara skriven i ett kloster i Norge, Frankrike eller England.

88 sidor återstår av de ursprungliga 600 sidorna. Man tror att boken beställdes till invigningen av Skara domkyrka. Under tidig medeltid var Skara ett religiöst centrum i Skandinavien.

II .

Den svenska Erikskrönikan är från 1325. I en passage där nämns hur Birger Jarl 1252 låter bygga grunden till dagens Stockholm. Erikskrönikan är Sveriges äldsta berättande källa:

 

Birger jerl, then wise man.

Han loot Stockholms stad at byggia

’med digert with oc mykin hyggia,

eth fagerth hus oc en godhan stadh

alla ledh swa gjort som han badh.

Thet er laas fore then sio,

swa at karela göra them enga oroo.

Then sio er god, iak sigher for whi:

nittan kyrkiosockner liggia ther i

ok um kring sion siu köpstäde.

 

Digert with är diger ved, alltså stockar som man drog från skogen till vattnet för att bygga de första timmerhusen, stockhusen. Arbetsnamnet på den nya byn blev sålunda Stockholm, ”stockhusen på holmen vid vattnet”.

 III .

Det berömda Beowulfkvädet har bevarats från ett fornengelskt manuskript från runt år 1000 e.Kr., och tros ha sitt ursprung i muntliga berättelser från 600-talets Svealand i Sverige. Med vikingarna har det gamla kvädet sedan tagit sig till England, där det nedtecknats av en kristen skriftlärd.

 IV .

Den första tryckta boken i vårt land var De skapade varelsernas sedelärande samtal från 1483. Den var på latin och trycktes i franciskanerklostret på Riddarholmen i Stockholm.

V .

Den första tryckta boken på svenska var Aff dyäfwlses frästilse (ung. Djävulens frestelser) som publicerades 1495. Även den var tryckt hos franciskanerna på Riddarholmen.