onsdag 20 april 2011

Kultur för överklassen

Jag skulle ha tag på Euripides Backanterna, men det råkade bli Medea istället.
Men Medea är väl egentligen en större klassiker än Backanterna?
Kör dom inte Medea på Operan för överklassen då och då?
Jag nästan tror att det är en känd opera av Verdi, Puccini eller Pacini.
Medea ska man ha läst också innan man dör. Det hör till allmänbildningen. Den måste jag bara ta mig tid till, för det är kul att vidga sina vyer utan billigt rödvin på bordet.
Antikens storverk brukar spelas på Kungliga Operan. Det är väl det näringslivstopparna går och ser. Det enda de anser vara riktig kultur. De grekiska tragedierna appellerar till överklassens smak för stordåd och överdåd. Höjdarna gillar riktiga sagor. De skulle inte gå och se ett realistiskt diskbänksdrama, det blir för ångestladdat för dem. De vill hellre ha massor av fantasi och hokus pokus, inte få veta allt om sura disktrasor. De gillar ädelstenar, guld, lyx och flärd. Inget svettigt naturalistiskt Noréndrama för dem inte. Sådant vill de hålla ifrån sig. Men Wagner är okej. Och Verdi. Så har det varit i den världen i tvåhundra år.
Jag tror inte höjdarna vill se något av Ibsen heller. Särskilt inte Ett dockhem. Och Strindberg är de naturligtvis fortfarande livrädda för. För i toppen har det inte hänt något med de mänskliga värderingarna sedan Molières dagar. Det är folket som får dra det lasset. De i toppen flyr undan allt psykologiskt ansvar gentemot samhället. Men det hindrar ju inte att klassikerna ändå är en tidlös skatt för de som orkar läsa dem.
Hur överklassen i sin enfald klarar av detta jordeliv är för mig en gåta, men de tar väl till spriten och fallskärmarna när det krisar.
Men att antikens verk är kultur för överklassen är väl ett tecken på att de klamrar sig fast vid det förflutna och vägrar möta nuet och samtidens problem. Dom tycker såklart livet var mycket skönare förr, för en sådär 3000 år sedan, när de hade ännu mer makt över folket och över samhället.
För det är väl samma människor det handlar om?
Eller i varje fall deras avkommas avkommas avkomma…