fredag 14 juni 2019

Den ekonomiska supertankern

Privatekonomi är som att försöka styra en supertanker.










I. Snöbollseffekten

Många, och däribland jag själv, tycker att de ekonomiska framstegen går trögt när man håller på och sparar. Ja, precis så känns det. Någon har sagt att det är som att styra en supertanker. Men om man för statistik och gör diagram i Excel på sitt sparande och sina investeringar månad för månad, ser man tydligt att kapitalet stadigt växer med en oerhörd kraft. Det är detta fenomen miljardären Warren Buffett kallar snöbollseffekten. Det är investeringarna det.

II. Sila inte mygg och svälj kameler!

Sedan har vi vardagsekonomin. Där är det lättare än man tror att sila mygg och svälja kameler. För många, däribland mig själv, är alkoholen en kamel. Då hjälper det inte att hålla på att snåla på strömmen. Det kanske du kan spara 5 kronor per dag på om du anstränger dig, medan alkoholen kan kosta 500 kronor per vecka. Ta tag i kamelerna först, det är mitt råd. Detsamma gäller cigaretter, utemat och internetshopping. Listan på ”kameler” kan göras lång, men det är ju individuellt vad man har för laster.

III. Nudging

Ekonomisk nudging, ”naggande”, handlar om att alltid välja det billigaste och smartaste alternativet i de många små dagliga mikrobesluten. Gör du detta konsekvent, efter att ha klarat av "kamelerna", kan effekten över tid bli mycket stor på din ekonomi. Jag mäter t.ex. alltid upp kaffevattnet på exakt 1,5 mugg, för att slippa slå ut en överbliven skvätt. Det här sparar 10-15 procent kaffe i månaden. Att undvika svinn i kylskåpet är en form av nudging. Likaså att alltid ha med sig egna tygkassar till butik. Att ha skivat bröd i frysen som man tar fram successivt och rostar gör att inget bröd nånsin blir mögligt. Tänk till, använd fantasin. Nudging är en rolig sport i vardagen när man kommer in i det.
Efter ett tag växer värdet på dina investeringar exponentiellt. Du har nått "bettet".