I vinvärlden är inte allt vad det ser ut att vara. |
För några år sedan gjorde jag ett vinexperiment hemma med
röda viner från Systembolaget. Jag köpte 20 flaskor i olika prisklasser från 59
kr till 229 kr. Det var vin från Italien, Frankrike, Spanien och Chile. Den
billigaste flaskan var en fransk Beaujolais Royal för 59. Den dyraste var en fransk
Marquise för 229. Sedan var det hyggliga flaskor i intervallen 79 kr, 89 kr, 98
kr, 129 kr, 169 kr, 189 kr och då som sagt ända upp till 229 kr för en 75 cl flaska.
Och vet ni vad jag kom fram till efter ett par veckors
vinprovande? Jo, det litet märkliga resultatet att den billigaste flaskan var bäst,
dvs Beaujolaisen för 59 kr (idag kostar den 79 kr). Övriga viner var
likvärdiga oavsett prisklass.
Just nu visas den spännande dokumentären Bittra Druvor på SVT Play om den indonesiske vinskojaren Rudy Kurniawan som i början av 2000-talet blandade ihop 40-50 kronorsvin i sin Los Angeles-villa och tappade på gamla fina franska flaskor som han sedan sålde för 100 000 kr per flaska. Inte ens de bästa vinkännarna i USA kunde märka någon skillnad på smaken.
Ja, efter det här håller jag mig själv till billiga (men bra)
vinsorter eller ännu hellre iskall öl.