Att koka perfekt pasta är lite knepigare än man tror. |
Alla har väl upplevt storkökens tråkiga sönderkokta spaghetti. Den är ingen höjdare direkt.
Men se då till att göra jobbet bättre själv!
Dock; att koka pasta är lite knepigare än man tror eftersom
tidsmarginalen på slutet av kokningen är extremt kort. En extra minut kan spoliera
hela koket. Därför misslyckas så många, tom erfarna kockar, med pastakoket.
Nu är det dags att ändra på det och börja sträva efter
perfekt pasta i vårt avlånga nordliga land. Det är dags att börja koka pasta
som italienarna själva gör.
Alltså: det går inte att lägga på ett par minuter extra på
den rekommenderade koktiden, ställa äggklockan och gå och sätta sig framför tv:n
och tro att jobbet gör sig självt. Då kommer man definitivt att misslyckas.
Nej, ett perfekt pastakok kräver passning från början till slut.
Gör som vanligt med stor gryta, mycket vatten, livlig kokning och kontinuerlig omrörning. Vattnet ska vara salt som Döda havet, säger italienarna, d.v.s. 1 msk salt per liter vatten. En dryg minut innan angiven koktid börjar man smaka av pastan efter att ha sköljt av ett prov i kallt vatten. Är den inte klar kör du 30 sekunder till innan nästa avsmakning osv. Här gäller det sekunder! Pröva
och pröva igen tills du känner i munnen att den är exakt al dente. Då spolar man snabbt av pastakoket i kallt vatten i ett durkslag. Därefter lägger man tillbaka pastan, tillsätter litet olivolja och saltar en aning om det behövs och vitpepprar och värmer försiktigt upp
den igen.
Gör man detta rätt blir resultatet enastående, rent av femstjärnigt
även med lågprispasta. För att inte tala om hur bra det blir med Barilla.
Testa Paolo Robertos äkta italienska tomatsås till och strö på riven stark ost.
Avnjut med en kall öl i all enkelhet.
Lucifero, quella delicatezza!
Avnjut med en kall öl i all enkelhet.
Lucifero, quella delicatezza!