tisdag 10 maj 2016

Hur du får ut 3 kg chili con carne ur ett halvt kilo köttfärs

Ett riktigt billigt storkok på bara 500 g färs.
Du behöver:
0,5 kg nötfärs
1,5 liter vatten
1 burk krossade tomater
1 burk vita bönor i tomatsås
2 dl gröna linser
2 stora gula lökar
0,5 dl matolja
2 msk paprikapulver
1 buljongtärning
2-3 tsk salt
Tabasco
Cayennepeppar
Chilipulver
2-3 vitlöksklyftor eller 1 tsk vitlökspulver
0,5 dl ketchup eller 2 msk tomatpuré
1-2 msk vinäger
1 tsk socker

Gör så här:
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i oljan i en stor 5-litersgryta eller kastrull. Tillsätt vattnet, linserna, buljongtärningen, vitlöken, de krossade tomaterna, ketchupen, paprikapulvret och saltet. Låt koka tills linserna är riktigt mjuka, 45 min till en dryg timme beroende på sort.
Stek nötfärsen väl. Salta och krydda den. Lägg den i den färdiga grytan tillsammans med de vita bönorna i tomatsås. Grytan ska nu inte koka mer utan kan svalna. Smaka av med cayennepeppar, tabasco, chilipulver, vinäger, socker och eventuellt mer salt.
Klart!

Chilin passar både till ris och pasta och ger drygt 12 portioner. Kan också spädas med ytterligare 0,5-1 liter vatten och ätas som soppa.