0,5 kg nötfärs
1,5 liter vatten
1 burk krossade tomater
1 burk vita bönor i tomatsås
2 dl gröna linser
2 stora gula lökar
0,5 dl matolja
2 msk paprikapulver
1 buljongtärning
2-3 tsk salt
Tabasco
Cayennepeppar
Chilipulver
Chilipulver
2-3 vitlöksklyftor eller 1 tsk vitlökspulver
0,5 dl ketchup eller 2 msk tomatpuré
1-2 msk vinäger
1 tsk socker
Gör så här:
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i oljan i en stor 5-litersgryta
eller kastrull. Tillsätt vattnet, linserna, buljongtärningen, vitlöken, de krossade
tomaterna, ketchupen, paprikapulvret och saltet. Låt koka tills linserna är
riktigt mjuka, 45 min till en dryg timme beroende på sort.
Stek nötfärsen väl. Salta och krydda den. Lägg den i den
färdiga grytan tillsammans med de vita bönorna i tomatsås. Grytan ska nu inte koka
mer utan kan svalna. Smaka av med cayennepeppar, tabasco, chilipulver, vinäger, socker och
eventuellt mer salt.
Klart!
Chilin passar både till ris och pasta och ger drygt 12 portioner. Kan också spädas med ytterligare 0,5-1 liter vatten och ätas som soppa.