måndag 21 mars 2016

Medeltida traditioner i världens modernaste land

Sverige har kallats världens modernaste land. Och visst är vi moderna. Vi har befriat oss från religionens dogmer, vi har en standard som är internationellt sett mycket hög, vi har butiker som flödar av ”mjölk och honung” och i Stockholm jobbar en av tio med IT, vilket gör datayrket till det vanligaste jobbet.
Ärtsoppa på torsdagar - en urgammal tradition.
Men vi har också en hel del gammalt och mystiskt som lever kvar i vårt rationella samhälle. Att äta ärtsoppa på torsdagar och ägg till påsk till exempel. Det är faktiskt två medeltida traditioner som går tillbaka ända till 1200-talet. Båda har med den katolska fastan att göra. På den tiden var vi relativt nykristnade katoliker och fem dagar av sju skulle man fasta, dvs inte äta kött. På torsdagar fick man dock äta kött och då slog man alltså på lite extra, det blev ärtor med fläsk, vilket var lyxmat på den tiden. För mest baserades den medeltida maten på rovor och kål, så ärtsoppan blev ett välkommet avbrott.
Vad gäller äggen till påsk så har de en liknande historia. 40 dagar innan Långfredagen skulle man på medeltiden fasta för att visa Jesu lidande på korset respekt. Och under den fastan åt man varken kött eller ägg, samtidigt som hönorna värpte på. Man hade alltså ett ”äggberg” att ta av till påskaftonens festligheter. Man kom att kalasa på ägg, hungrig som man var efter den magra fastan.

Och dessa två 800 år gamla och minst sagt otidsenliga företeelser har märkligt nog överlevt ända in i rymdåldern i vårt rike.