måndag 28 januari 2013

EU, ett välgörenhetsprojekt?


Om man ser till samhällsnyttan för Sveriges del i EU, så undrar jag vad resultatet är.
Jag tror att vi betalar ca 50 miljarder per år till Bryssel och får 40 miljarder tillbaka i tex jordbrukssubventioner, mot att vi EU-anpassar vår lagstiftning i miljöfrågor, och lägger mark i träda till förmån för låglöneländers jordbruk, tex Polen och Bulgarien mfl.
Ungefär så ser det ut.
Som en liten förlustaffär för Sverige.
Vi har ju knappast fått något jätteuppsving under medlemsåren, som 10-20 nya storbolag på börsen, utan tvärtom har det väl mest varit nya kriser och nya krismöten för ministrarna med tomma, stirrande, iskalla ögon.
 Ja, vad nu de gapande hålen står för?
Tyskarna själva som upphovsmän till EU är väl inte direkt bidragstagare i systemet heller, och detsamma gäller väl de andra stora. De som verkar gladast åt EU är de östeuropeiska staterna som Polen, Tjeckien, Slovakien, Bulgarien och Slovenien mfl.
För mig verkar EU, om man tittar på åt vilket håll miljarderna går, som ett projekt att hjälpa Östeuropa att komma i fatt väst. Och där har vi ju en liten connection i Angela Merkel som är uppvuxen i öst. Så henne ligger det nog varmt om hjärtat att hjälpa kusinerna från östvischan.
Och där får nog Sverige vara med att betala lite också, som nummer 8 i välfärdsligan.
Så EU är nog ett projekt för att hjälpa de forna kommuniststaterna att komma in i vårt system med marknadsekonomi. Och det är därför det blir ett ganska dyrt och komplicerat projekt, eftersom hela östblocket är oerhört eftersatt på alla möjliga områden.
Meningen med EU från tyskt håll är inte direkt att "få igång Sverige" med sitt draglokomotiv, som gärna svensk press antyder, utan att försöka få ner ström till Serbien och liknande stater som är på upphällningen. Och där är ju vårt Vattenfall med och bidrar lite på kontinenten.
Tyskland ser alltså inga större behov för Sverige i nuläget, utan deras agenda handlar om helt andra EU-stater. De allra fattigaste.
Så EU är nog egentligen ett storslaget välgörenhetsprojekt, som riktar sig från väst till öst efter Berlinmurens fall. Tanken är att rädda Östeuropa från Rysslands klor och göra dem självständiga, oberoende och demokratiska på sikt.
Vi i Sverige kanske skulle bli lite medvetna om det, och inte gå och tro att vi ska profitera på ett medlemskap, utan att vi snarare får vara med för att hjälpa till.
Vi i Sverige står inte på "hjälplistan". Och inte Danmark heller, som också har haft stora förväntningar på medlemskapet som en räddningsplanka för sin ekonomi. Men mönsterstater som Danmark och Sverige förväntas klara sig själva. I Tyskland hjälper man ju inte ens sina studenter vid universiteten med statliga studiemedel, utan de får jobba parallellt, eller låna i en affärsbank.
Det är stilen i Tyskland.
Man kanske skulle köpa lite Östeuropafonder och vara med i goodwillprojektet?