måndag 13 augusti 2012

Guillou vs DN 500


Vad gör DN för vinst per år egentligen?
Jag vet inte riktigt, men jag tror att jag har läst genom åren att de ibland kan ligga på en 30-40 miljoner om året ( kanske ungefär lika mycket som de får i statsbidrag?). Och ibland går de med förlust. Det senaste förra året var ju att de sparkade 200 anställda.

30 miljoner, ja det är väl vad Guillou kan dra in på egen hand ett bra år.
Så ibland kan faktiskt en elefant vara mer än 500 myror på redaktionen.

Om man ska försöka förstå Bonniers på något sätt, vad deras problem är, om de nu har något, ja, då kan det ju vara att kassan håller på att bli lite tom.

Eller vad tror ni?

Vi har ju sett litet svenska bjässar gå ner på knä de senaste åren, tex Volvo PV, SAAB PV, SAS, SSAB, Ericsson och ONOFF.

Nu får man ju aldrig några bolagsrapporter på Bonniers så att man kan avgöra om de är i behov av statliga miljoner år efter år för att kunna distribuera DN ut till landsbygden varje dag, och göra en Göta Kanal om året lagom till Annandag Jul, och lite annat kul. Kanske behöver de den hjälpen? Kanske inte.

Jag är osäker, eftersom det är så mycket hemlighetsmakeri kring den koncernen och deras lilla samhällsprojekt. Vad nu det går ut på nuförtiden?
Det vet jag faktiskt inte heller.
Någon kanske kan berätta det för mig.
Skatteverket måste väl i alla fall kunna se Bonniers siffror en gång om året, vad de tjänar och hur mycket de gömmer i Schweiz, und so weiter, und so weiter...

Och om inte de på "Skatt" har anat ugglor i mossen och dragit i nödbromsen via ett litet telefonsamtal till Rosenbad, ja då kanske saker och ting är i sin ordning.

Ja, vem vet?

Men om vi försöker se litet marknadsmässigt på Bonniers position, ja så ligger ju deras produkter väl i linje med övriga aktörers, både vad gäller kvalitet och pris.
Ska man försöka göra en grov uppskattning av Bonniers intjäning just nu, så får man alltså titta litet i huvudkonkurrenternas rapporter. Ja, som MTG, Schibstedt och Nordstedts. Där kan man få vissa uppslag om hur marknadsläget är för de gamla Bonnrarna, om man är intresserad.

Stockholm/TT