I dessa tider är finansmarknaden lite halvgalen. Den visar klara tecken på manodepressivitet och tycks pendla mellan hopp och förtvivlan. Investerare finner det allt svårare att tjäna pengar, men alla runtomkringmänniskor gör storkovan på värdelösa analyser och felaktiga rekommendationer. Det har blivit en jättecirkus vid sidan av börsen där det destruktiva skitsnacket dominerar. Min erfarenhet är att det är negativt att prata om sina placeringar. Och detta faktum kanske kan förklara varför marknaden har blivit vansinnig; det är för mycket snack just nu och för lite vettighet.
En som har genomskådat detta fenomen för länge sedan är Warren Buffett, en av världens rikaste män, och
The Warren Buffett Way är en bok som försöker analysera hans placeringsstrategier och framgångskoncept. Redan nu kan sägas att man inte ska försöka kopiera Buffett till hundra procent, bara låta sig inspireras och sedan lita till sin egen ekonomiska filosofi.
1956 efter avslutade ekonomistudier började Buffett som förvaltare av 100 000 dollar, varav 100 dollar var hans egna. Tretton år senare var värdet 25 miljoner dollar, och i dag är Buffett god för 40 miljarder dollar. Så hur bär människan sig åt för att lyckas så bra?
Han gjorde sin första jättesuccé på marknaden när American Express sjönk med 50% efter en stor skandal. Buffett såg detta som ett köptillfälle och köpte en tung post för sina klienters räkning. Några år senare hade aktien gått upp med 300% och han hade gjort sitt första klipp.
Säkra kort med rabatt, är Buffetts filosofi. Han gör inget flashigt utan tar bara tillfället i akt och låter sedan tiden jobba för honom. Lågt P/E-tal för en aktie är bra ur köpsynpunkt. Det betyder ”price per earning”. Om en aktie kostar 40 kr tex och bolagets vinst per aktie är 4 kr, så blir P/E-talet 10. Ju lägre P/E-tal desto lägre är företaget värderat i förhållande till sin vinst. Det är däremot svårt att få fram något exakt värde på ett bolag eftersom framtida vinster och förluster spelar in. Buffett använder en metod som kallas ”dividend discount model” (avkastningsdiskontering ) som bygger på att man värderar kon efter hur mycket mjölk hon kommer att ge under hela sin livstid, inte efter köttpriset, dvs nuvarande tillgångar.
Om vi tar Nordea som exempel och vi uppskattar att de tjänar 2 miljarder per år och vi räknar med att banken kommer att finnas i hundra år, så skulle denna bank vara värd ca 200 miljarder, med Buffetts sätt att räkna. Säg att marknaden av i dag värderar Nordea till 35 miljarder, då skulle Buffett tala om att banken säljs med stor rabatt och han skulle investera i den. Om ett företag aldrig ger någon vinst eller utdelningar, då är det såklart värdelöst enligt denna modell.
Buffett letar av tradition efter vrakpriser på marknaden. Flockens rädsla och girighet skapar över tid sådana tillfällen. ”Du har varken fel eller rätt på grund av att flocken inte delar din uppfattning. Du har rätt på grund av att du resonerar rätt”. ”Lär dig om alla bolag på marknaden, även om de är flera tusen.”
Buffett använder sig av något han kallar ”focus investing”. Han vill inte ha ett helt zoo i sitt investmentbolag Berkshire Hathaway Inc., utan bara några få kvalitetsbolag, 10-20 stycken som verkligen uppfyller alla hans kriterier. Dessa kriterier är goda tillgångar, bra vinst och utdelningar, goda framtidsutsikter samt en förstklassig och helt ärlig ledning. När man köper en aktie ska man tänka som om man vore en riktig affärsman, menar Buffett. Skulle jag kunna tänka mig att köpa hela bolaget? Om svaret är ja, då är en placering okej.
”Investing is most intelligent when it is most businesslike”, har Warren uttryckt saken. ”Jag är en bättre investerare eftersom jag också är affärsman. Och jag är en bättre affärsman eftersom jag också är investerare. Andra väljer aktier som kort ur en kortlek, det är inte min stil.” Om man väljer aktier på ytliga grunder kommer man att skrämmas iväg av första bästa problem och garanterat förlora pengar. Investera inom din kompetenscirkel för att undvika stora misstag och bry dig inte om modeaktier, utan satsa bara på de bästa bolagen som kommer att ge garanterad vinst under lång tid framåt.
Buffett vill ha dokumenterat framgångsrika bolag med en ”consistent operating history”, vilket tex Coca-Cola från 1880 är ett lysande exempel på. Det är den typ av bolag han uppskattar. Sedan menar han att bolaget måste kunna konkurrera med mer än priset, tex kvalitet eller ett starkt varumärke, för att vara motståndskraftigt i längden. Han är skeptisk till företag som inte kan växa på andra sätt än att köpa sig till tillväxt. Det blir ofta alltför kostsamma affärer för aktieägarna. Förutom Coca-Cola och American Express har Buffett också stora andelar i Washington Post, Gillette, Fruit of the loom och Amazon.com. Placeringsstrategin är nästan alltid långsiktig; köp och behåll i fem-tio-tjugo år, menar han.
Att behålla en aktie över lång tid ”increases the aftertax return”, vilket kan illustreras med följande exempel. En endollarsaktie som dubblerar sitt värde varje år är värd 692 000 dollar efter skatt efter tjugo år. Men om man varje år säljer den, skattar, köper en ny aktie som sedan dubblar uppnår man bara 25 200 på tjugo år.
Ett annat råd är att när man hittar något väldigt bra på marknaden så ska man plöja ner rejält med pengar som en blackjackspelare med vinnarhand. Sådana tillfällen uppstår bara ca tjugo gånger under en livstid menar Buffett, varför det gäller att passa på.
Sedan ska man som placerare vara lugn, tålmodig och rationell till skillnad mot spekulanterna som är ängsliga, ivriga och irrationella. En spekulants värsta fiende är hans eget psyke och de flesta på marknaden styrs av något Warren kallar ”can´t miss the party”.
Men goda investerare är inte rädda för att missa partyt, de är rädda att komma dit oförberedda. En god investerare säger ”nej” oftare än ”ja”. Och en god investerare behöver inte vara smartare än resten, bara han är mer disciplinerad. Han får heller inte vara alltför optimistisk, inte alltför pessimistisk. Följer du strömmen på börsen kommer du att sluta med att köpa till höga priser och sälja till låga. ”Not very profitable”, som Warren Buffett uttrycker saken.
Men om du går emot strömmen så är Mr. Markets djupaste pessimism ett gyllene köptillfälle. Och på samma sätt blir optimismen den rationelle köparens värsta fiende.
Buffett säger så här om strategin; ”vi försöker vara ängsliga när andra är giriga, och giriga när andra är ängsliga”.
Om du tror att marknaden är smartare än du själv – placera dina pengar i en indexfond.
Om du tror dig smartare än marknaden – följ din övertygelse och sök inte daglig bekräftelse på att allt hela tiden går din väg.
”Just turn off the market and wait.”