onsdag 12 augusti 2009

”Fuck off, Sweden”

Vi har haft några spektakulära dödsfall den senaste veckan. Storregissören som producerade Home alone bland annat, John Hughes, avled helt plötsligt under en helt oskyldig promenad på Manhattan. Han blev bara 59 år. Även stjärnan Willy DeVille från gruppen Mink DeVille har nu gått till de sälla jaktmarkerna. Cancer i bukspottkörteln, förmodligen på grund av för stort alkoholintag i sitt liv. Willy blev 55.
LKAB-VD:n Ola Johnsson dog i cancer även han, i en ålder av 53 år, men såg den sista tiden ut som en nittioåring. Och så till slut Anders ”Dajmen” Jonasson, 54, som bara rasade ihop dagen efter han vunnit 20 miljoner på V75. Vi lär oss av detta att livet är väldigt skört och sårbart, och att det ofta går väldigt fort på slutet.
Nu har vi 1% deflation i Sverige. Det betyder att en vara som kostar 100 kr på ett år blir en krona billigare. På ekonomispråk betyder det att den ekonomiska aktiviteten avstannar i samhället. Ekonomerna är oroliga, men de erkänner i alla fall att det är hushållen och inte företagen som tjänar på detta. Det var det här jag skrev om i november 2008, nu har det blivit verklighet. Låt nu ekonomerna tugga på sina slipsar. Deflation är mycket ovanligt för svenska förhållanden, jag vet inte om vi haft det sedan depressionen på 30-talet. Det här är ännu ett tecken bland många andra som visar att vi lever i mycket ovanliga och extrema tider. Ni får väl lägga ihop två och två själva. Men det är mycket på gång just nu. Helt klart är det så.
Storartisterna påstår i alla intervjuer att dom verkligen gillar vårt land och att alla svenskar är såååå trevliga, men med kroppsspråket säger dom ”Fuck off, Sweden”. Varenda storfräsare drar härifrån bara en kvart efter att de klivit av scenen. Dom vill inte vara här en minut längre än de behöver. Och det säger väl allt om vad de egentligen tycker om oss.
Jag har lagt märke till en annan sak beträffande stjärnorna, och det är att de har en dragning åt mörkret i tillvaron. Svarta kläder och svarta solglasögon är den givna regeln och konserterna spelas aldrig i det trevliga dagsljuset mitt på dagen, utan alltid från solnedgång till midnatt. Jag tippar att de är ljusets sanna fiender allesammans.
Förmodligen är de i själva verket vampyrer.