söndag 6 september 2009

Watts, L.A., augusti 1965 – Kortedala, Göteborg, augusti 2009

Oroligheterna i Göteborg och Uppsala fortsätter och eskalerar natt för natt. Det blir bara värre och värre, men ingen fattar varför det sker. De nattliga upproren sprider sig hela tiden till nya förorter, nu senast Kortedala där man satte eld på bilar och kastade sten på polisen.
”Veckan som skakade Sverige”, skriver en tidning. Det är lite Watts, L.A., 1965 över det, då en urspårad rutinmässig trafikkontroll utlöste oerhörda raskravaller med över tusen skadade.
Jag ser Sverige av i dag som en slags krigszon med alla underliggande orättvisor och motsättningar. Sverige är inte längre det goda folkhemmet där alla är välkomna som de är. Sverige har blivit ett ont och ojämlikt land, så det konstiga är inte att det exploderar då och då, det konstiga är att det inte sker oftare. Precis som i Watts 1965 är de utlösande faktorerna samhällsförtrycket, utanförskapet och polishatet. Dessa tre ting finns alltid med i bilden när något sker. Nu som då. Att det här skulle komma profeterade Lundell om redan 2005 i Värmen, så för vissa av oss är fenomenet inte ett dugg förvånande.
"Folk i ghettona lever ett liv som i stort inte är mycket bättre än döden. Snart kommer det att explodera.", skrev Lundell alltså för fyra år sedan. Men forskarna vid Göteborgs universitet behöver tre år till på sig för att förstå vad som nu händer.
Tja, alla akademiker är väl en aning efterblivna...så är det ju bara.