måndag 6 juli 2009

Vem är Sveriges största geni?


Vem är egentligen Sveriges största nu levande geni?
Vem har gett oss mest av himlen?
Har vi någon Mozart, Bach eller Beethoven som kan spela riktig himmelsharpa för oss när vi mår dåligt? Eller har vi någon Einstein som verkligen bryter ny mark på kunskapens område? Vem har genom åren gett oss mest glädje, hopp och framtidstro? Jens Spendrup? Håkan Lantz? Ingvar Kamprad? Jan Guillou, Stefan Persson eller Janne Josefsson?
Vem eller vilka har fått oss att häpna mest? Vem kan förklara allt som sker och vad som väntar oss på andra sidan? K G Hammar, den gamle ärkebiskopen kanske? Är denne man vår tids store geni? Vem vet? Kan han sprida något ljus över oss när sommaren plötsligt blir svart? Jag har inte sett honom göra det än, men kanske kommer det i år? Notera att jag hittills bara nämnt män. Det är svårt att komma på genialiska kvinnor.
Kan schackspelerskan Pia Cramling göra oss lyckligare med sitt storspel? Hon är säkerligen mycket intelligent, men frågan är om det räcker ända fram? Vi har Johanne Hildebrandt som är otroligt begåvad också. Hon ser saker vi andra inte alltid ser och kan uttrycka dem på ett bra sätt. Hon är en av få kvinnor som kan mäta sin talang med männens i det här landet, i övrigt är det rätt tunnsått. Men vi ska för all del inte förneka att Kristina Lugn och Eva Dahlgren i sina bästa stunder även de kan toucha himlen. Men vem tar hem stormästartiteln här och nu?
Vem ska vi utnämna till Sveriges skarpaste hjärna?