onsdag 17 juni 2009

Tredje världskriget undercover

KI meddelar i dag att årets BNP-utveckling kommer att bli den sämsta sedan åren under andra världskriget. Vi kanske är inne i det tredje världskriget nu? Ett krig undercover. Det är väl därför sakernas tillstånd känns så extrema. Det är en tänkbar förklaring. Siffrorna tyder i alla fall på det. Så alla som sparar och lägger i ladorna är helt rätt ute i svängarna. Den nya trenden är att inte göda kapitalisterna på daglig basis.
Aftonbladet har i dag rubriken ”Spara 7000 i sommar" överst på löpet. ”Våga vägra kioskglass – köp storpack.” Det är väl ett tidens tecken så gott som något? Skottsalvorna från det nya gerillakriget mot utsugningen ekar överallt nu, haha. Undrar hur det här kommer att sluta? Kommer hela det ekonomiska systemet att skära ihop framöver? Vissa tecken tyder på det.
I övrigt noterar vi att Mia Farrows bror som är en känd och respekterad bildhuggare har tagit livet av sig. Han har i alla fall hittats död och polisen misstänker inget brott. Han blev 66.
Att många stora konstnärer har det jobbigt med sig själva är ingen nyhet dock. Hermann Hesse (1877-1962) som skrev den världsberömda Stäppvargen var schizofren och självmordsbenägen och vårdades i tio år på olika mentalsjukhus. Men senare kom han att få nobelpriset och hans böcker har sålts i över 100 miljoner ex. Hans författarskap handlar om sökandet efter andlighet utanför samhället och utanförskapet i sig. Det verkar som alla de bästa har diverse själsliga problem. Saul Bellow (1915-2005) fick också nobelpriset i litteratur. Hans teman var den moderna människans främlingskap och andlig längtan kontra samhällets krav. Det är många som är, och har varit inne på dessa spår. Jag tycker jag känner igen Lundell i det här och även mig själv.
Jag tror människornas öden styrs av vädret. Det är på himlen det avgörs hur vi ska må och vad vi kan göra om dagarna. Och så formar gudarna våra liv. Vi är mycket mer väderberoende än vad vi är beredda att erkänna. Den som har kontrollen över vädret kommer också att ha kontroll över mänskligheten på detta långsamma tåg på väg mot skymningen.
Midsommarafton blir den sista helgledigheten innan jul. Julafton ligger i år på en fredag.
Norrmännen tror att det kommer att bli en knallsommer i år på grund av väderfenomenet El Nino. Ja, kanske det. Bortåt september.
Värnplikten avskaffas och Sverige får en yrkesarmé på 50 000 man. Läskigt. Det kanske leder till ett ökat inflytande för militären som i så många andra länder. En sysslolös yrkesarmé som inte vet vad den ska göra om dagarna kan bli en ny inrikespolitisk maktfaktor som säkerligen kommer att användas för att slå ner diverse folkliga missnöjesyttringar. Vi har en ständigt pågående högervridning av det här landet, och detta är bara ytterligare ett tecken av många som pekar åt samma håll. Jag tycker inte det låter bra alls.
Nu börjar femtiotalisterna smyga sig in på maktens arena. Det gäller för tex labourpolitikerna Gordon Brown och Peter ”mörkrets furste” Mandelson i Storbritannien. Vänta bara. Om tio år kommer vi sextiotalister in på scenen, totalkvaddade av livet men lika välkammade som alla andra fula fiskar före oss. Då ska det bli fest, ska ni få se.
Den fantastiske Phil Lynnot i Thin Lizzy får avsluta i dag; ”Believe me, you can do anything you wanna do in life”
Gissa hur gammal han blev.