torsdag 11 juni 2009

Roboten som inte kunde stänga av sig


Alf Svensson är snart 71. Han borde ju tagga ner sig lite inför den sista vilan när han har ena foten i graven. Göra comeback efter 70 – helt sanslöst. Men han har väl inget att göra om dagarna trots att han är fri. Han sätter sig hellre i Bryssel. Snacka om sinnessjukt. Han borde väl njuta sitt otium, som det heter, med en grogg i hammocken. Sitta och vänta på döden i Bryssel, vilket skämt. Alf har alltså inget liv den stackaren, bara sitt jobb. Som en robot som inte kan stänga av sig.
När allt fler jobbar tills dom dör, det visar att det inte längre finns något liv kvar att leva. Det har dött ut. Allt har blivit jobb, jobb, jobb. Själva livet är faktiskt utrotningshotat. Det är förbannelsen. Vi får jobba tills vi dör. Och Alf Svensson, kristdemokraten, är i själva verket den onda dockan utan själ. Klart att han skiter i familjen, klart att han jobbar ihjäl sig. Men så otroligt hjärntvättat det är.
Är Gränna verkligen så hemskt på ålderns höst för en gammal politiker? Finns där inget att hitta på vid Vätterns smaragdgröna kust?
Fotnot 1: Marit Paulsen är också över 70.
Fotnot 2: Lars Leijonborg avgår i dag och avsäger sig alla ytterligare uppdrag för att han ”vill göra något annat i livet”.