fredag 4 oktober 2019

Wein, Weib und Gesang

Staden Pompeji gick under 79 e.Kr. 










I antikens Grekland var vin deras mest uppskattade och värdefullaste handelsvara. Därefter kom olivoljan. Det var detta man hade i amfororna man fraktade på skeppen.
I övrigt var glädjeämnena lyxvillor, prostituerade, musik, kött, fågel och fisk.
På den här tiden var makten över Medelhavet nyckeln till herraväldet och ett blomstrande imperium.
Det finns många exempel på antika städer som blivit alltför syndiga, drabbats av gudarnas vrede och sedan utplånats av invasioner, tsunamier, jordbävningar och vulkanutbrott. Så gick den minoiska kulturen under till exempel. Så även den ökända italienska staden Baiae. Det var vin, kvinnor och sång man njöt allra mest av på denna tid. Wein, Weib und Gesang. Och just den trippeln verkar vara det som lockar fram gudarnas vrede.
Programmet som visar detta heter Drain in the oceans, säsong 1, avsnitt 4. Det går på TV10.
Det är på grund av för mycket synd på 80-90-talen SAS och Ericsson har tagit mycket stryk de senaste 20 åren och gått kräftgång på börsen. De har straffats av gudarna med två decennier i helvetet.
Pompeji var ju också en syndig stad, kanske den syndigaste i det romerska imperiet, som blomstrade innan den krossades av gudarna i ett vulkanutbrott 79 e.Kr. Det var Vesuvius som fick ett utbrott. Vissa tror att Bibelns Sodom och Gomorra symboliserar just Pompeji.

Aton är en aspekt av solguden i egyptisk religion. Tidvis dyrkades han som den ende guden, men man var inte riktigt säkra på detta, så mellan varven kom även andra gudar in i bilden.
Farao Echnaton var soldyrkare, liksom hans berömda hustru Nefertiti. Tillsammans fick de sonen Tutanchamon, som först döptes till Tutanchaton. Det här visar att man svävade litet i osäkerhet om hur många gudarna var. Eller om det bara var en. Jag brottas själv med samma fråga 3000 år senare.
Det hastiga paradigmskiftet från Aton till Amon fick dock olyckliga konsekvenser. Tutanchamon dog endast 19 år gammal och fick en hastig och slarvig begravning.
I grekisk religion figurerar ett flertal gudar, varav Zeus, molnskockaren är den högste. Om Zeus så befaller måste alla de andra lyda honom. På så sätt är ju grekisk religion litet monoteistisk också, eftersom Zeus kan använda sin allmakt om han vill. Men Homeros verk Illiaden visar att de andra gudarna var rebelliska och emellanåt försökte trotsa den högste. När så skedde kallade Zeus till samling, där han fick tala dem till rätta. Och som han ville blev det i slutänden. Alltid. Men det kunde ha kostat människoliv och hjälteliv på vägen. Olympens underordnade gudar agerade med fri vilja och viss makt, men det var Zeus som drog upp de stora planerna för det grekiska folket. Zeus hade alltid sista ordet. Och den gud som trotsade honom blev straffad för detta.
Det vi har märkt den här sommaren är att den gud grekerna förbisåg, solen, Helios, har flyttat fram positionerna och dominerat över molnen. På den punkten verkar alltså grekerna ha fel. Nu verkar det som att Helios, Aton, är den högste, precis som egyptierna var inne på.
Under bronsåldern hade man en solkult även i Sverige. Men den försvann när klimatet och tiderna blev sämre och ersattes med en tro på de hedniska mörka asagudarna Tor och Oden och andra. Tor som då är en åskgud skulle kunna sägas motsvara molnskockaren Zeus i grekisk mytologi. Oden är ännu mörkare och står högre än Tor. Oden representerar krig, kunskap, dikt och död.
Just nu en våldsam skottlossning med automateld i Nederländerna. Flera personer har omkommit.
Enligt kinesisk tro är livet ett spel, eller en kamp, mellan ljus och mörker. De tror att det är två makter som står mot varandra i tillvaron. Det goda mot det onda. Vi ser väl det i naturen också. Och i att kristna står mot satanister i västvärlden.
Tron på den mörke Oden ersatte solkulten.