torsdag 18 september 2008

Som att kasta lite salami till ett vrålande lejon

Fed köper världen lite tid och räddar den temporärt.
För 500 miljarder kronor får man en dags tillfälligt andrum. Men det är som att kasta åt ett rytande lejon en skiva salami. Han blir bara ännu hungrigare och ännu argare. Redan dag två var börslejonet deprimerat igen trots korvskivan och tappade ytterligare fem procent efter nio månaders konstant nedgång. Nu ska lejonet få ett par skivor korv till, denna gång av några av världens största centralbanker. Man genomför nu en gemensam räddningsaktion ”för världens skull” bestämdes det idag. Man vill inte se alla världens börser slå i botten samtidigt.
De sparare som ännu har Ryssland och Turkietfonder tappade i går 20 procent på en enda börsdag. Spararna världen över drar nu paralleller till 30-talet och flyr i så stor skala till obligationer att svenska riksgälden var tvungna att nödstoppa sin handel med statsväxlar i dag. Det har nästan aldrig hänt förr.
I Moskva är de så skitnödiga just nu att de inte törs ha sina börser öppna för handel. Nödstopp även där. Putin och Medvedev slänger också åt lejonet en bit salami, 500 miljarder precis som fed. Det är knappast troligt att lejonet blir mätt på det heller.
Men i Sverige manar förstås ”experterna” till lugn som alltid. I nio månader har dom sagt åt oss att sitta stilla i båten som hastigt sjunker. Det kanske är dags att rädda vad som räddas kan innan man är bankrutt, innan världen är bankrutt.
Innan industrialister och kapitalister har förslösat allt tillgängligt produktivt kapital på lyxhoror och dyr champagne.
För det är väl den vägen pengarna har försvunnit misstänker jag.
Ty sådan är nu världen.