fredag 12 september 2008

Bruno K Öijer vet inte vad som driver människor - men det vet jag


Bruno K Öijer skriver i Trilogin att han med en cigg i mun tittar på huset mittemot och att det känns som han inte längre vet vad som driver människorna framåt i livet.
Men det vet jag, och inte är det människokärlek i alla fall, och det är det som kommer att bli vårt fall.
I feelgoodfilmen ”Såsom i himlen” lanseras i en nyckelscen teorin att ”synd inte finns”. Att syndbegreppet är något kyrkan lanserat för att få makt över folk. Det är prästens fru som säger detta till sin man under ett gräl.
Men min erfarenhet är att synd finns och att det många gånger är det enda som får en människa att handla överhuvudtaget. Jag ser följande allmänna drivkrafter;

1. Sug efter njutningar; som droger, alkohol, tobak och sex.
2. Girighet efter pengar.
3. Hämndbegär och hat för gamla oförrätter.
4. Fåfänga.
5. Exhibitionism och önskan att vara populär, snarare än sann.
6. Önskan om social status.
7. Flockbeteende.
8. Rädsla.
9. Drömmen om totalt oberoende från alla band.
10. Parallellt med sin synd söker de flesta också omedvetet sanningen om livet, och de som finner den kan bli räddade.

Det här är bara några syndiga och moraliskt tvivelaktiga beteendemönster som driver människor framåt. Det finns hur många som helst. Och en hel del människor drivs enbart av synd. Begår synd i allt de gör enligt Maharishi. Pet Shop Boys gör ju också den insikten i låten ”It´s a sin”. Där slår Neil Tennant fast; ”All I ever wanted, all I have ever done; it´s a sin.” Vilket är farligt eftersom ett sådant beteende holkar ur ens själ och kraft. Och mängden synd blir också i slutändan avgörande för var man hamnar på andra sidan. Men bland annat den svenska kyrkans syn på livet efter detta är så förljugen. De ser framför sig en kärleksfull Gud som bjuder in alla till himmelriket. Det är också vad gemene man tror i Sverige.
Det hoppas jag verkligen inte. Tror man det har man inte levt i verkligheten. 75-90% förtjänar att få brinna efter det här. De allra flesta ska och bör grillas.
Få är de utvalda som det heter. Och de som får äran att komma till himlen. Det gäller bara de riktiga martyrerna som har förföljts för sin tro. Resten kan hälsa hem. Så säger Bibeln. Så säger jag. Om alla skulle få ärva himlen, då skulle ju världen vara perfekt som den är. Och det är väl det minsta man kan säga.