onsdag 14 maj 2008

Vi sover som vakna och är vakna när vi sover


Drömvärlden man upplever när man sover är egentligen mycket verkligare än den vakna verkligheten om man tänker efter.
Vår vakna verklighet är många gånger mer ogreppbar än drömmarna och är den inte det är den oss i längden tämligen likgiltig eller meningslös.
Men en dröm är aldrig likgiltig.
Den är alltid skrämmande angelägen. Har man sedan en hyfsad tolkningsförmåga blir dom ännu viktigare.
Hur många gångar är den så kallade verkligheten så där brännande intressant och symboliskt pockande som de flesta drömmar är?
Sällan tycker jag.
Givetvis inträffar det som under nyförälskelsens magi osv men mycket mer är det inte.
I sina naturliga drömmar möter man en mycket spännande laddad värld, medan den vakna vardagen präglas av triviala ting och slentrian.
Alltså skulle man kunna säga att man egentligen är ”vaken” när man sover och som regel ”sovande” i vaket tillstånd.
Och medan ”verkligheten” präglas av lögner, präglas drömmarna av sanning.
Det är därför vi dras till konstens och filmens värld, för dessa knyter ihop natt och dag och gestaltar vårt drömtillstånd på ett tilltalande sätt.
Brujos i Mexico menar att drömmarna är en av de viktigaste nycklarna för att kunna träda in i de högre dimensioner som normalt gäckar oss.
För ens egna drömmar ljuger inte.
Men när vi är vakna möts vi ofta av lögner och bedrägligt sken från alla möjliga håll.
Det är det som är skillnaden.
Dessa brujos arbetade utifrån modellen att försöka överföra vakenhetens självkontroll in i sitt sovande medvetande och på så sätt föra över drömmarnas fantasmer till sin dag. Alltså att gå in och ut mellan världarna efter eget behag. Det är då det börjar hända intressanta saker omkring en som är riktigt värda att leva för.Kapitalismens rationalitet och nyttiga förnuftstänkande har i själva verket berövat livet på dess högre mening. Det är den det gäller att återerövra och inte vara så godtrogen inför alla dom dumheter dom försöker pumpa oss med.