torsdag 15 maj 2008

Dom dekadenta romarna söp bort sig ur historien


Vinkonsumtionen i Romarriket ökade kraftigt mot slutet av deras storhetstid.
Ett ganska lätt fenomen att tolka.
De dekadenta romarna söp ner sig undan för undan, bort ur historien.
Kanske depraveringen kom som ett Guds straff för romarnas korsfästelse av Jesus?
Kanske var även kejsar Caligulas tyranni (37-41 e.Kr) och kejsar Neros galna regim (54-68 e. Kr) någon form av straff för romarna?
För att inte nämna Vesuvius utbrott 79 e. Kr, som ödelade två städer – däribland Pompeji, som bekant.
Tidpunkterna stämmer ju tämligen bra.
Undergångens tecken för imperiet, liksom.
Guds, eller gudarnas finger mitt i historiens skede, som så många gånger förr om man läser historieskrivningen litet mellan raderna.
Vad har då egentligen kännetecknat de civilisationer som gått under?
Jo, alla har hyllat omoralen, våldet, kriget, människooffer, rusdrycker och den sexuella lössläpptheten. Ända sedan Babylons dagar har dessa saker kännetecknat de historiskt fallna samhällsbyggena.
Och vi är inte mycket bättre själva i dag i västvärlden.
Men muslimerna är som bekant rabiata motståndare till all form av sprit. Många mästarbrujos som jag läst om är också starkt emot. De ser alkoholen som en bluff som får en att sluta kämpa med sig själv och göra framsteg. Buddhister, TM-rörelsen och Hare Krishnas ser sprit som oheligt, något som snärjer den rena själen vid de smutsiga sinnena, den lömska mayaslöjans värld.
Sedan kan man ju tillägga att till dessa brinnande hängivna extremister sällar sig den torra vetenskapen, som generellt är starkt emot alkohol, men då av fysiska skäl.
De kristna är de mittemellan – de ljumma.
Sedan har vi de religioner som gärna ser spriten flöda, som ser den nästan som en helig gåva från makterna. Det gäller främst de blodiga och våldsamma kulturerna där ett liv inte varit så mycket värt, som våra egna vikingar. Även de blodtörstiga Mayas, Inkas och Aztekerna uppmuntrade till sakralt rusdrickande. ”Religionen” nazismen lät också ölet flöda som det alltid gjort i Tyskland. Ölhallarna var enormt viktiga för nazismens framväxt. Det var där fröet började gro, det var där Hitler trivdes.
Sedan har vi ju grekisk och som sagt romersk religion som båda hyllade vinet som en sanningens inspirationskälla. Dessa båda kulturer utmärkte sig för sina oerhört våldsamma erövringskrig.

En annan kultur som spårat ur på grund av alkohol är den aboriginiska i Australien. Sedan den vite mannen började förse dem med öl och whiskey har hela deras tillvaro blivit ett enda inferno av missbruk, kriminalitet och våldsamheter.
Minsta lilla sak kan utlösa ett storbråk, säger en polis.

Och nu visar siffrorna från vårt eget land att alkoholkonsumtionen ökar stadigt från år till år. Kurvan pekar uppåt med en fem-tio procent om året.
Hehe, är den här bonnvischan också på dekis nu?