lördag 17 maj 2008

Ett recept på lyckan


Robin Sharmas självhjälpsbok Munken som sålde sin Ferrari har varit en storsäljare litet överallt i världen. Det måste ju betyda att väldigt många är i behov av hjälp just nu. Och det betyder också att vi kan vänta oss nya trender i världen snart, när så många tar del av något som är så pass sant.
En av poängerna med boken är att det är först när man släpper lite på sin egoism och börjar tjäna något annat än sig själv, som utveckling kan komma till stånd.
Men det gäller att ge förändringar av sin livsstil tid. 21 dagar tar det för en sund vana att etablera sig på grund av kroppens neurologiska omvandling. En månad tar det för en ”vis” livsstil att sätta sig och ge ökade energier.
Sharma förordar ritualisering av de nya vanorna för att de ska bli enkla att omsätta i praktiken och få en sakral innebörd.
Man ska inspireras av stora personligheter genom minst 30 minuters läsning per dag. Sedan är det bra att börja skriva ner sina drömmar och formulera målsättningar för att på så sätt sortera ut det viktigaste man har i huvudet av de 60 000 tankar som snurrar runt varje dag.
När målen är uppsatta gäller det att ha självbehärskning, självdisciplin och viljestyrka på livets väg. Annars fladdrar man bara hit och dit och kommer ingen vart.
Har man inte formulerat något mål för sig själv så är det inget mål. Man kan inte träffa en måltavla man inte ser, som det uttrycks.
Robin Sharma fokuserar på tankekontroll. Min guru, Maharishi, fokuserar på uppåtgående energier.
Det är en viss skillnad.
Sharma säger att man ska börja vara uppmärksam på sitt inre liv och att det är nödvändigt att börja ta kontroll över sin inre trädgård och inte släppa in ett enda ogräs, d.v.s. negativa tankar.
Regeln om 20 innebär att bara 20% av våra handlingar bär varaktig frukt.
Han menar att västvärlden är ett komplicerat samhälle som lätt leder till oroliga själar och sinnen.
Födan ska vara levande, d.v.s. vegetarisk.
Energiläckor ska undvikas. Det kan vara för stora portioner mat, droger eller människor utan omdöme. Även spel och dobbleri är energitjuvar eftersom de ger en orealistiska förväntningar och stjäl ens fokus från nuet.
Man ska inte bry sig om vad andra säger om en, utan vara sann mot sig själv.
Kineserna säger att det finns tre speglar av en själv.
Ens egen uppfattning.
Andras uppfattning.
Och sanningen.
Sök sanningen uppmanar Sharma.

Allt skapas två gånger; en gång i tanken, sedan i sinnevärlden.
Tankar är kraftfulla energipaket som är lika verkliga som sinnevärldens element. Det är ju en revolutionerande upplysning. Och något helt nytt för oss i västvärlden, men så ser indisk visdom på detta.
Det som skiljer en vis man från ordinära människor, är att de senare ständigt handlar av lust, medan en vis ser strategiskt på livet och kan pressa sig att göra saker som tar emot. För att få skörda senare.
Den som studerar andra flitigt har förutsättningar att bli vis. Den som flitigt studerar sig själv kan nå upplysningen och sitt högsta jag.
Observera att andligt arbete alltid strävar uppåt, inte nedåt. Däruppe har vi solen. Därnere har vi helvetet, enligt mina visioner. Och det är solens klarhet som är målet enligt mig och Maharishi. Där fattas den sista insikten hos Sharma, men han är i övrigt väldigt nära sanningen. Han missar också en annan väsentlig del av tillvarons fördolda mysterier. Nämligen att djuren är mycket högre utvecklade än vi och kan med lite egen tränad perception bli våra ciceroner på vägen mot utveckling. Där har Sharma helt missat en viktig bit av sanningen. Annars är det bra. Men som sagt, det finns många hemligheter i djurvärlden som berör mänsklighetens själsliv. Vi är inte deras herrar som vi vill tro. De är sina egna. Och de står Gud mycket närmare än vad den genomsnittliga människan gör.
Följer man detta kommer förunderliga saker att inträffa. Man kommer att föryngras och få betydligt mer kraft. Och alla goda vanor tillsammans formar en positiv karaktär som i sin tur formar ett positivt öde.