tisdag 10 augusti 2021

Livsstil: Mattrender

Afterwork på en restaurang i Göteborg.
Vad trendar inom maten i Stockholm och övriga landet?

Stockholm svämmar över av mattrender och nya krogar, klarar du att hänga med, frågar en sajt på nätet.

En annan matsajt skriver att pasta, kyckling och fisk ligger i topp i Sverige.

Själv ser jag tio stora och tydliga trender inom den moderna svenska gastronomin och kokkonsten:

1 . Den klassiska svenska husmanskosten är på väg bort.

2 . I Stockholm, Göteborg och Malmö ska krogarna kännas internationella, inte svenska.

3 . Det italienska köket och pasta trendar och tränger bort de traditionella svenska potatisrätterna. Pizza har nästan blivit Sveriges nationalrätt.

4 . Asiatisk mat är fortfarande tämligen inne. Där kommer thaimaten och thaikrogarna mer och mer.

5 . Fransk lyxmat går alltid hem på Östermalm och sprider sig successivt till övriga landet.

6 . I ett allt stressigare samhälle vinner den amerikanska snabbmaten hela tiden ny mark. Den bästa symbolen för det är hamburgarna, men även de frysta färdigrätterna som värms i mikro.  

7 . Den grekiska maten kom till Sverige på 80-talet och hävdar sig bra än. Exempel är moussaka, fetaost, oliver och grekisk sallad.

8 . Syrier och libaneser för in delikatesser från Mellanöstern som t.ex. kebab, falafel, pitabröd, halva och hummus

9 . Texmex-maten med tacos och liknande är en stor folklig trend.

10 . Maten blir överlag allt mer exotisk och osvensk.