onsdag 4 augusti 2021

Hälsa: Den amerikanska fetmabomben

Den amerikanska drömmen -
cola och snabbmat framför tv:n.
100 miljoner amerikaner är feta. Det innebär att de är stora i kroppen som Leif GW, eller större.

Gissa vad det kostar att åtgärda.

Om vi tittar litet snabbt på de amerikanska överviktsproblemen, och sedan lägger ihop två och två vad gäller problem med övriga ”100 000” sjukdomar, sedan säger vi att vi ska vårda alla sjuka människor friska. Då tror inte jag att de pengarna finns tillgängliga. Inte någonstans i världen faktiskt. Det finns inte resurser att hjälpa alla sjuka människor. De sjukligt feta i USA har skrivit under sin egen dödsdom, om vi ska vara krassa.

Och det kan också vara en dödsdom för hela det amerikanska samhället.

Är man fet i USA ligger man mest i sängen och äter slicead pizza, dricker cola och tittar på såpor på tv. Så brukar det se ut. Ofta gillar de här personerna det livet, ja, de älskar det. De ser något pure i sin livsstil också, och de är inte alls suicidala, även om de väger 250 kilo. Jag brukar säga att det dåliga måendet kommer när man omsider blir smal och förväntas möta livet på riktigt. Många som varit feta klarar inte den omställningen, utan blir som normalviktiga självmordsbenägna. Det har förekommit att nedbantade personer helt sonika kastat sig ut genom fönster i ren desperation. Det här beror mycket på att man saknar sociala nätverk för ett normalt liv. Man har ju tidigare mest tittat på tv. Man saknar också egna idéer om vad livet skulle kunna tänkas gå ut på bortom klyschorna. I det läget är det lätt att känna sig desperat. En del väljer då att gå tillbaka till sitt gamla liv framför tv:n, börjar äta som förr och går upp alltihop igen.

Svaret på deras existentiella fråga är: det finns inga enkla sätt att leva det här livet på. Man får unna sig något gott ibland. Ofta gör livet som smal faktiskt ont, men det är normalt. När man vet det fungerar det litet bättre.

Som vi ser i den amerikanska tv-serien My 600-lb Life, är det knappt någon som väger över 250 kg som klarar att gå ned till normalvikt igen, inte ens med dyr experthjälp. På så sätt är en felaktig diet på sikt farlig, för rätt vad det är kan man sitta med problem som är mycket svårlösta. Men när den andra pizzan slinker ned framför Saturday Night Live känns ju livet bara skönt. Den kortsiktiga kicken vid tv:n är det förrädiska med den onyttiga snabbmaten.

TV-dinners, they really can’t be beaten, konstaterar ZZ Top.

Nej, inte just för stunden.