måndag 23 november 2020

Ultimate Survival

Bear Grylls är en brittisk överlevnadsexpert.
Är det inte lite Ultimate Survival med Bear Grylls över hela Sverige nu? Vi är alla i det läget att vi kämpar för vår överlevnad. Så även jag. Så även Stefan Löfven. Han kan ju också få corona och dö. Det kan vi alla. Vår kanske främste krönikör i landet, Alex Schulman, har grävt ned sig i coronastudier i snart ett år. Men viruset hotar inte bara liv, det hotar även samhällsekonomin. Där kan nästa problemställning komma för Sverige. Nordens två största flygbolag, Norwegian och SAS, befinner sig båda ytterst nära konkurs. Norwegianaktien ligger på 40 öre, och SAS-aktien på 1,60 kr. I Europa härjar coronan ännu värre än i Sverige. Där är det ett inferno. Redan nu talar experterna om en tredje våg i Sverige. En del regeringsmedlemmar säger att pandemin kanske inte har något slut alls.

Skulle Leif GW Persson, 75, få corona, skulle han förmodligen avlida på grund av sitt dåliga hälsoläge. Han oroar sig för viruset hela tiden. Han har varit inne på akuten nu i höst och räddats till livet av vården för femtonde gången. Pernilla Wahlgrens mamma Christina Schollin, 82, vårdas nu för covid-19. Hon är också i riskzonen för att dö på grund av sin höga ålder. Det var ju just det som hände Sven Wollter, 83, för ett par veckor sedan. Nu har 1,3 miljoner människor strukit med i pandemin totalt sett. Det handlar om ultimate survival nu, som sagt. Förmodligen är viruset ett Guds straff över mänskligheten, ett slags sjunde insegel i den sista tiden. Jag kan inte tolka det på något annat sätt.

Sedan har vi det här med klimatet också som känns surrealistiskt. Vi är snart inne i december, julmånaden, men ute skiner solen från en klarblå himmel och gräsmattorna är frodigt sommargröna. Men Greta Thunberg och hennes massrörelse Fridays for Future har det blivit tyst på. Knäpptyst. Vi har ju annat att tänka på nu, gudbevars. Viktigare saker.

Det känns nu som hela den svenska befolkningen är inne konstant på internet. Trycket är enormt där. Irritationen sprider sig när allt fler känner att de inte får någon vettig information från media. Stämningen på nätet blir negativ och spänd.

Den afrikanska glidarnationen Kenya, som jag skildrat i min musikvideo Nairobi Hotshot, ber nu IMF (Internationella valutafonden) om ett jättelikt nödlån. Komik uppstår när man vet att kenyanerna är ute och roar sig varenda kväll.