onsdag 4 november 2020

"I Aten går vi ut varje kväll"

Akropolis i Aten är från 438 f.Kr., stadens guldålder.
När jag i dag berättade för bageribiträdet Anita att folk generellt i Aten, även äldre, går ut och roar sig varje kväll, och röker, dricker, diskuterar och dansar, då blev hon chockad. Där tappade hon ansiktet litet grand. Det hade hon inte en aning om. Men då ska man ju komma ihåg att Aten är 5000 år gammal som stad. Nyköping är 800 år. De ligger alltså 4000 år före oss rent civilisationsmässigt. Aten är de facto en av de äldsta städerna i världen, och de har lagt sig till med en viss livsstil, som inte alls liknar den svenska. Vi som är mer bondenation av tradition. Ingenstans i världen röker så stor andel av befolkningen som i Grekland. Rökarna utgör nästan 40 procent. Nästan varannan grek är alltså rökare.

På ungefär samma sätt ser det ut i London, Rom, Madrid och Paris när det gäller kvällsnöjen. I en stad som Nyköping är det vanliga att man aldrig går ut och roar sig på grekiskt vis. Möjligen går man ibland på en konsert eller en film. Själv går jag aldrig på krogen heller. Jag gör bara det nödvändigaste, and that’s it. Så ser tiderna ut nu. It’s depressing. När det kommer till krog- och publiv är de flesta städer i Sverige, våra tre storstäder undantagna, hopplöst efter vissa andra delar av världen.

Det är helt jämnt i det amerikanska presidentvalet. Donald Trump är 74 år, Joe Biden fyller snart 78. My God! Ska man ha en ”80-åring” som president i världens mäktigaste land med knapp och allt? I den åldern är man ju mer eller mindre döende. Normalt sett är det ju så. Genomsnittslivslängden i USA är just 78 år för övrigt. David Bowie skulle ha uttryckt det så här: In a dying country, the election stands between two dying men.

Ingen av oss är så stor som när vi dör. Det är liksom pudelns kärna. Vi älskar de döda, men hatar de levande.

Here’s what it’s all about; there’s always gonna be a doubt.

Man kan ju undra vad vår mäktigaste man, Stefan Löfven, ser på tv. Förmodligen samma saker som vi andra. Däremot tror jag de rika Wallenbergarna väljer internationell tv, i synnerhet då brittisk och amerikansk. Det luktar mer business för dem. De allra rikaste föredrar stora världen framför Sverige. Eliten vill alltid särskilja sig. De vill vara exklusiva. Därför tittar de hellre på Good Morning Britain eller Good Morning America än Nyhetsmorgon.