måndag 16 november 2020

Svensk Dam

Damtidningen som skildrar idel ädel adel.
Att Svensk Damtidning och Femina överlever från generation till generation, visar att kvinnor är sig lika. Svensk Damtidning läste min farmor också, och jag är 50. Säkert läste farmors farmor den också, för tidningen grundades redan 1889 av dansken Hans Petersen. Ibsen skrev pjäsen Ett dockhem 1879. Den var och är en kritik mot stereotypa könsroller i samhället, i synnerhet då i överklassen.

Jag är forskare. Jag forskar på humaniora.

Varför heter det kille? Jo, det är en gammal kortform av killing, en liten get, en liten kåtbock. Ordet är släkt med engelskans ”kid”, som också betyder getunge eller grabb. Varför heter det ”grabb” då? Jo, man menade förr att unga män bryskt tog för sig, ”grabbade” saker. Och i den här världen är en grabb alltid en grabb. Väldigt långt upp i åldrarna. En hel del män förblir grabbar hela livet. Ordet gosse i sin tur torde vara en försvenskning av franskans garcon, som just betyder pojke. Nu börjar jag bli jobbig här, men ”pojke” har vi lånat in från finskan.

Ordet ”flicka” användes långt tillbaka i tiden om lättsinniga kvinnor som gärna slängde av sig kläderna. Det betydde på den tiden närmast ”slinka” eller ”slyna”, och hänger ihop med det norska verbet flikja, som betyder öppna kläderna. Ordet ”tjej” har vi lånat in av zigenarna, romerna. I mina öron låter det litet ungerskt. Nu blev jag vrålhungrig. Jag ska ta lite kycklingsoppa och en brödbit.

”Kvinna” kommer enligt uppgift från germanskans kwenon. Germanska talade vi i Sverige under bronsåldern. Kwenon skulle kunna vara besläktat med ett annat gammalt ord, nämligen "kväde", som betyder dikt eller sång. Den äldsta betydelsen av kvinna skulle då bli "sångerska". Kvinna kan också ha något med ”queen” att göra. Det här börjar bli skrämmande.

Vill man lugna ned sig kan man tänka på Marie-Antoinettes solkiga gamla skor, som gick på auktion för en vecka sedan i Paris. Och man kan tänka på miljardärskan Christina Stenbeck som har fått rulltor och börjar bli ful som stryk. Hon ser inte klok ut längre. Hennes make ser ut som en jättestor skallig Lasse Kronér.

Ärligt talat ser inte han klok ut heller.

Nuförtiden handlar Svensk Damtidning mest om kungligheter och ger spontant ett utvecklingsstört intryck. Det är uppenbarligen vad kvinnorna vill ha.

Det dagens unga tjejer som mår dåligt inte fattar, är att det finns något att revoltera emot. Att något är på tok i systemet. Istället lägger de skulden på sig själva och söker psykologhjälp. Ofta ser det ut så. Men 1968 gjorde man uppror. Kom ihåg det.

Fotnot:

På Netflix är serien The Crown, som skildrar drottning Elizabeth II:s liv, omåttligt populär. Netflix har också betalat närmare 1 miljard kronor till prins Harry och Meghan för att få göra en serie om dem. Kungligheter intresserar alltså fortfarande i högsta grad massorna.