måndag 28 september 2020

Sexism

En del kvinnor spelar med i sexismen.

Vilka kvinnor är det en 50-årig man tittar efter? Är det sina jämnåriga kvinnor? Nej, i regel spanar han efter kvinnor i 20-30-årsåldern, för de är mest gudalika. Och alla män drömmer om någon slags sexig gudinna, därför är inte kvinnor efter klimakteriet intressanta. De är för grå, dammiga och vissna helt enkelt. Samma ålderism ser vi i medias värld, där fokus ständigt ligger på unga kvinnor, aldrig de äldre. Det kan vi kalla sexism, för det är det. I medelåldern drömmer många män fortfarande om en gymnasiebrud. I huvudet är han kvar där än - på gymnasiet.

Nu panikköps det toalettpapper igen i Storbritannien. Hyllorna gapar tomma hos Asda, Tesco och Sainsbury’s. Det har gått ett halvår sedan förra hamstringen. Man fruktar en andra våg med corona, vilket också tycks vara på väg.

Jag tittar på en webbkamera från Rom, på Navonatorget. Den som finns här i högerkanten på bloggen. Klockan är 05:30. Det är helt folktomt sånär som på en ambulans som står och blinkar i bortre änden av bilden. Ja, så här såg det väl ut i Rom på 1950-talet också. Ja, även under antiken. Rom, den eviga staden. Längst fram står en stenbänk som kan ha stått där sedan Julius Caesars dagar. Det är en enorm känsla i det. När jag återvänder har ambulansen slutat blinka. Det är blickstilla. Marmorn lyser i natten.